Aasland svikter utenlandsstudentene

Publisert

Nok en gang er det vanskelig å se sammenhengen mellom logikk og politikk hos forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. I Universitas argumenterer hun for at flere norske studenter bør reise på utveksling til Tyskland, men også til kommende økonomier som Brasil, India og Russland.

Det naturlige for en statsråd ville være å vise disse prioriteringene i budsjettet sitt. Men den rødgrønne regjeringen avslår konsekvent støtte til det første studieåret i Russland, Kina, India, Brasil, Sør-Afrika og USA. Både med tanke på Norges fremtidige kompetansebehov – og med bakgrunn i at vi vet at en norsk student i utlandet koster statskassen langt mindre enn en student i Norge, er dette en mildt sagt lite fremtidsrettet politikk.

Fremskrittspartiet mener det er et stort behov for å øke antallet norske studenter i utlandet generelt, og ved de aller fremste universitetene spesielt. Derfor har vi landsmøtevedtak på at vi vil innføre støtte for første året for utdanninger i Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika og USA. Vi vil også heve stipendandelen for skolepenger på alle godkjente helgradsstudier på bachelor- og masternivå til 80 prosent.

«Vi ønsker å oppfordre ambisiøse studenter til å sikte høyere enn ex.phil på Bali eller mediefag på beachen i Australia når de reiser ut.»

Fremskrittspartiet er opptatt av både å stille krav til kvalitet, og belønne studenter som presterer på høyt nivå. Derfor ønsker vi aktivt å oppfordre ambisiøse studenter til å sikte høyere enn ex.phil på Bali eller mediefag på beachen i Australia når de reiser ut. Samfunnsnytten vi oppnår gjennom å rekruttere høyt kvalifiserte norske studenter til internasjonale toppuniversiteter er enorm. Derfor har FrPs landsmøte vedtatt å heve stipendandelen for skolepenger på studier ved de 20 beste universitetene i verden til 100 prosent.

Fortsett debatten på universitas.no

Powered by Labrador CMS