Foto: Pressefoto

Mer penger til elitestudier i utlandet

. Faglig utveksling beriker både akademia og arbeidslivet, skriver stortingspolitiker og utdanningspolitisk talsperson i Høyre, Kristin Vinje

Publisert Sist oppdatert

Høyre ønsker at motiverte og faglig kvalifiserte elever får muligheten til å studere ved de beste utenlandske universitetene. Det skal ikke være avhengig av foreldrenes økonomi. I forslaget til nytt stortingsprogram ønsker Høyre å forbedre støtten til norske studenter i utlandet. Høyre vil motivere flere til å studere utenlands, blant annet ved å øke støtten til studenter som tar utdannelse ved velrenommerte universiteter i utlandet.

I dag er det slik at du kan få støtte opp til 126 160 norske kroner i året, for både bachelor og master på institusjoner utenfor Norden. Studenter kan få tilleggsstipend ved utvalgte læresteder av høy kvalitet dersom skolepengene overstiger den ordinære støtten. Det er allikevel slik at støtten du maksimalt kan få, ikke er tilstrekkelig for det kostnaden faktisk er ved enkelte universiteter.

Faglig utveksling beriker både akademia og arbeidslivet her hjemme»

Norske utenlandsstudenter kommer oftere tilbake enn andre lands utenlandsstudenter. Det er en styrke for Norge at norske studenter drar ut og tar utdanningen sin ved gode universiteter i utlandet, for så å komme hjem igjen og bidra til det norske samfunnet. Faglig utveksling beriker både akademia og arbeidslivet her hjemme, gjennom kompetanse, verdifulle språkkunnskaper og kulturforståelse.

Høyre ønsker derfor å se på hvordan å styrke disse støtteordningene slik at lommeboken ikke er bremsekloss for de som ønsker å dra til utlandet.

Powered by Labrador CMS