DÅRLIG OVERSIKT: Innsenderen savner mer oppfølging fra UiO når det kommer til utveksling.

Beretning om en utveksling

Publisert Sist oppdatert

Jeg leste med stor interesse innlegget om internasjonalisering og utveksling i forrige Universitas. Etter å ha vært på utveksling selv blir man gjerne (og jeg har blitt) opptatt av alt som kan ha betydning for at omstendighetene rundt utveksling fra UiO skal kunne gjøres enklere og bedre. Det kan nemlig trenges.

Jeg vil gjerne ha fram at jeg ikke på noe tidspunkt følte at jeg ble møtt med vrangvilje fra noen parter. Det var bare mangelen på samordning som slo meg som så utrolig! Hvorfor var det ingen som hadde full oversikt fra A til Å? Jeg skjønte jo etter hvert at jeg gjorde noen ting vanskeligere for meg selv enn de trengte å være, for eksempel trodde jeg at jeg måtte ha klart et forslag til hvilke kurs jeg kunne ta på vertsuniversitetet før jeg kunne søke – og å lete seg gjennom hundrevis av kurs i et annet system for å prøve å gjette seg til hva som kunne bli godkjent av UiO er ikke nødvendigvis så lett. Heldigvis skjønte jeg at dèt ikke var nødvendig – nok en gang takket være en medstudent, ikke en rådgiver eller lignende.

Til slutt kom jeg meg til USA. Her ble jeg møtt av et velsmurt maskineri av et utenlandskontor, der de tok seg av absolutt alt som hadde med utveksling og utvekslingsstudenter å gjøre. I løpet av en halvtime på det kontoret hadde vi funnet ut hvilke fag jeg burde ta som ville samsvare med det jeg skulle ha tatt på Blindern.

Så hva er det UiO trenger? Vi er jo ikke unger som trenger å leies overalt – men samtidig er det en ganske «big deal» å skulle dra til utlandet, og jeg kan godt tenke meg at det er mange som kanskje kunne ha tenkt seg å dra som bare ikke gidder fordi det virker som så mye pes, eller som har lyst, men ikke klarer å finne fram i jungelen! Ikke alle kjenner mer erfarne studenter som kan hjelpe dem! Nå er jeg til og med en av dem som kunne vært til hjelp for andre, men Blindern har vel ikke noe system for å sette nye og gamle studenter i kontakt med hverandre på denne måten? Jeg fant en link hos uio|a|utlandet om å vennligst legge inn rapport om oppholdet mitt... Den krasja annethvert minutt, så jeg ga opp.

Bottom line: Hvis UiO ønsker å satse på internasjonalisering, og særlig på å sende flere studenter til utlandet (som jeg synes de bør), må den administrative kunnskapen samordnes bedre. Ett sted som har all informasjon, eller vet hvor og hvordan den kan skaffes. Hvis noe er enkelt og greit; si det til studenten. Hvis administrasjonen føler at alle studentene burde klare å finne ut av alt dette på egen hånd, bør det være et tankekors at mange faktisk ikke klarer det, og at andelen studenter som reiser ut som nevnt er langt under 10 %.

Til slutt vil jeg gjerne, på tross av alt dette, oppfordre norske studenter til å dra ut i verden og studere! Dra for et år eller for en hel grad! Det er en fantastisk opplevelse som vil gi dere utrolig mye.

(Innlegget er forkortet, red.anm.)

Powered by Labrador CMS