Hjelp, jeg skal på utveksling

Publisert

Kjære rektor, kan jeg snart få svar på søknaden om forhåndsgodkjenning som jeg leverte i mai? Det begynner å haste med å søke studielån.

Du skrev så pent på bloggen din om hvordan 2012 var internasjonaliseringens år. Om hvordan UiO skulle «utdanne kandidater som er kvalifiserte for et internasjonalt arbeidsmarked og som samtidig føler et ansvar som går utover landets grenser». Naturligvis følte jeg et kall, kanskje det internasjonale ansvaret som knuget over mine skuldre. Jeg skulle ut i verden.

Ikke skjønte jeg hvorfor det nesten ikke var noen fra mitt eget institutt som søkte. Jeg søkte meg til Zürich. Til ETH. En av verdens beste tekniske høyskoler. Men utvekslingsavtalen var visst foreldet. UiO hadde bare glemt å fjerne den fra sine nettsider. Noe jeg gjerne skulle visst før jeg søkte. Heldigvis hadde jeg en plan B. Og fikk dra til Hamburg isteden. Så begynte jeg å jobbe med å søke forhåndsgodkjenning for emnene i Hamburg. Ingen forhåndsgodkjenning, intet studielån. Jeg pløyet meg gjennom nettsider på tysk til jeg fant en emneplan fra 2006. Kontakt med det tyske universitetet var det umulig å få, det fikk jeg ikke før i slutten av juni. Men i mai leverte jeg inn en søknad om forhåndsgodkjenning til MatNat-administrasjonen. Halvannen måned senere fikk jeg vite at søknaden min var kommet frem til kjemisk institutt. Og at det fra da av max kunne ta tre måneder til jeg fikk endelig svar. Er det noe rart at ingen fra UiO drar på utveksling?

Så her er mitt forslag til deg rektor, siden du ønsker deg mange nye Blindern-studenter på utveksling. Fiks forhåndsgodkjenningen slik at den tar fire dager i steden for fire måneder. Jeg kan levere søknaden til kjemisk institutt selv. Det tar meg ti minutter. La meg gå gjennom søknaden med den faglige ansvarlige på mitt eget institutt, slik som de gjør det på NTNU. Der utveksler halve årskullene i fjerde studieår. Til Zürich.

Powered by Labrador CMS