NHOs medlemsbedrifter har feil innstilling

Det er noe grunnleggende galt med innstillingen til norske bedrifter når de hevder at internasjonal erfaring bare har en viss betydning

Publisert Sist oppdatert

Norge trenger kunnskapen du får ved et internasjonalt opphold.

Universitas har den siste måneden belyst to saker om hvorfor det er en dårlig idé å dra på utveksling og få seg internasjonal erfaring. Først i form av en melodramatisk overskrift som var vanskelig å ta seriøst der utveksling ble anklaget for å føre til dårlige karakterer og kjærlighetsbrudd. [Deretter i en artikkel 24. februar](1), der en undersøkelse fra NIFU (norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) viste oss at 19% av de spurte bedriftene mente internasjonal erfaring har en viss betydning.

Les mer: Utveksling kan ødelegge både forholdet og karakterene

At det havner nederst på listen blant arbeidsgivere viser at det er noe grunnleggende galt med innstilling til norske bedrifter og ikke de studentene som tar utdanningen sin i utlandet. De vet ikke hva går glipp av fordi de fortsetter med «business as usual». Studenter med internasjonal erfaring kan være den innsatsfaktoren bedriftene trenger for å innovere og omstille seg.

Det finnes ingen dårlig grunn for å dra ut i verden for mer kunnskap! Studentene som drar på utveksling er fornuftige og modige. Norge er et lite land i en stor verden og vi har ikke råd til å være introverte. Vi trenger flere som reiser ut. For å gjøre det trenger vi ledere på universitetet som tar internasjonalisering på alvor og som setter ned ressurser for å få det til på alle nivåer. Vi trenger å jobbe aktivt for for å tilrettelegge for utveksling i utdanningsløp som komplementerer studieporteføljen hjemme. Vi trenger gode rollemodeller som drar ut, som bringer tilbake mangfoldige perspektiver, som skaper nye synergier og kreative løsninger.

Internasjonal erfaring er ikke bare nyttig fra et omstillingsperspektiv men også fra et samfunnsperspektiv. Studenter som har internasjonal erfaring er brobyggere mellom kulturerer og blir gode diplomater. De bidrar til å bryte ned barrierer når verdenssyn virker motstridende og når frykten råder. Takk til dere!

Rektor Ottersens dom: Du vinner på utveksling!

Powered by Labrador CMS