Stemmesedlenes makt må styrkes

Skal folk mobiliseres til stemmeurnene, trengs tydelige, politiske alternativer.

Publisert

Nesten halvparten av de potensielle velgerne under 30 år stemte ikke ved forrige valg. Var årsaken at de ikke bryr seg? Eller kan det skyldes den enveiskjørte utviklinga i Norge? At vi får økende klasseskiller, klimafiendtlig olje- og gasspolitikk og underordning for Washingtons interesser, uansett hvilken regjering som styrer? Når de store linjene i politikken ligger fast, er det forståelig at stemmegivningen kan virke fånyttes, og at en del blir hjemme på valgdagen. Pekefingeren burde ikke rettes mot sofavelgerne, men mot politikerne.

Skal folk mobiliseres til stemmeurnene, trengs tydelige, politiske alternativer. Det må stå noe på spill. Den gode nyheten er at det fins et tydelig alternativ for deg som er lei de rødgrønne, men som ikke vil at Erna Solberg skal styre landet.

Siden de rødgrønne tok over i 2005 har vi fått 100 nye milliardærer, mens antallet barn som lever i vedvarende fattigdom har økt med 10 prosent. Den økonomiske eliten i Norge tjente gjennom 2000-tallet 178 gjennomsnittsinntekter i året. Lønnsforskjellene i Norge har ikke vært så store siden 1930-tallet. Forskjellene har stabilisert seg på et historisk høyt nivå.

Her er det vanskelig å se forskjell på de rødgrønne og høyrepartiene. De er uenige om formuesskatten, men sier seg enige i at Norge er et land med små forskjeller. Rødt er det eneste partiet som både erkjenner at forskjellene har blitt altfor store, og som vil gjøre noe med det.

Øyvind Gallefoss i Universitas skriver: (...) for et politisk menneske vil stemmegivingen følge naturlig av det allerede etablerte engasjement. Ikke alle, men veldig mange, engasjerer seg og tar ansvar på jobben, i nærmiljøet, i lokalsamfunnet – når de ser at det nytter, at de teller, og at de har makt. Her ligger nøkkelen til økt engasjement. Vi mener velgerne burde få bestemme enda mer. Rødt setter ikke de samme grensene for demokratiet som Høyre gjør, vi ønsker tvert i mot mer demokrati, også over økonomien.

Strategien til de økonomiske elitene har i over 200 år vært å holde den reelle innflytelse til stemmeretten på et minimum. Slik er det også i dag. Rødt jobber derimot for å gi folk frihet fra markedstvang, en bærekraftig klimapolitikk og demokratisk kontroll over økonomien. Jeg tror slike tydelige standpunkter kan bidra til å revitalisere Stortinget – og engasjere folk som ellers sokner til sofaen på valgdagen.

Powered by Labrador CMS