Kommunevalg for studenter

Publisert

Det er valghøst i Norge, og hele Oslo sentrum vil bli preget av at alle partier ønsker seg din oppmerksomhet. Skjønt, det er bare delvis sant. De ønsker seg din oppmerksomhet, men ikke som student. Kommunepolitikere i Oslo glemmer ofte at det studerer nær 60 000 i byen vår. Det er det flere grunner til, men grunnene er uviktige, det som er viktig er at det endres!

Det er mange ting som kommunen kan gjøre for å bedre forholdene for studenter. Først og fremst må studentene ha en møteplass der de kan diskutere saker med kommunen. Det er opp til Oslo kommune å få til et samarbeid med studentene slik at de får brukt sin mulighet til å påvirke politikken som påvirker dem.

Men det holder selvsagt ikke bare å snakke med studentene, vi forventer at kommunen følger opp med handlinger. I Oslo er studentboligmangelen prekær, med flere tusen i kø for bolig. Det er statens ansvar å finansiere boligene, men det er kommunen som gjør det mulig å bygge billig nok. For mye av kostnaden for studentboliger er tomteprisen. I Oslo koster det mye, svært mye, å kjøpe arealer store nok til studentboliger, men kommuner bør gi tomter gratis eller svært billig til bygging av studentboliger. Studentboliger et av de få prisdempende tiltakene for utleie i markedet og det bør veie tungt.

Videre er det slik at studenter er i en presset økonomisk situasjon og derfor har vi studentrabatter. Dessverre er det slik at noen studenter er mer studenter enn andre. Skulle du være så uheldig å fylle 30 år i studietiden din (en av fire studenter er over 30) så får du ikke kollektivrabatt hos Ruter. Hvorfor det er slik er uforståelig, og alle partier bør love at aldersdiskrimineringen av studenter må opphøre!

Men alt ansvar ligger ikke hos partiene: Dere som studenter har et ansvar for å synliggjøre dere selv som velgere. Dere må snakke med lokalpolitikere om saker som opptar studentene. Spørre hva slags politikk partier som påvirker studenter. Hva slags løsninger de har på tomtepolitikk, studentkultur, kollektivrabatt, på studenthelsetilbud. Og får du ikke svarene du leter etter, så vet du hva du har å gjøre. Bruk stemmeretten!

Powered by Labrador CMS