Ja til nytt veterinærfakultet på Ås!

Publisert

Universitas' dekning av striden om lokalisering av nye bygninger for veterinærutdanningen kan ha gitt leserne inntrykk av at det er enstemmig motstand på Norges veterinærhøgskole (NVH) mot regjeringas forslag.

Slik er det ikke. Et betydelig mindretall – trolig omtrent en tredel av ansatte og studenter – er positive til bygging av et nytt anlegg på Ås. For å få fram dette er det dannet en informasjonsgruppe for bygging av nytt veterinærfakultet på Ås. Informasjongruppa har støtte på alle NVHs institutter, og på Seksjon for hestesykdommer og Institutt for produksjonsdyrmedisin er det et flertall bak initiativet.

Veterinærhøgskolen har prekært behov for nye klinikkbygninger. Bygningene vi har er gamle, trange og upraktiske; de vanskeliggjør forsvarlig smittehåndtering og gir svært dårlige arbeidsforhold. Informasjonsgruppa er glad for at regjeringa vil satse på det veterinærmedisinske fagområdet med bygging av et helt nytt og tidsmessig anlegg. Vi mener en utbygging på Ås gir de beste mulighetene for et faglig velegnet anlegg for alle dyrearter. Det vil bli lettere å håndtere smittsomme sjukdommer, bli bedre atkomst for dyretransporter, etc. Ås-alternativet gir også bedre muligheter for utvidelse av studenttallet i framtida. Hvis denne proposisjonen blir nedstemt i Stortinget nå, er vi redde for at det vil føre til ytterligere trenering av den utbyggingen veterinærutdanningen trenger.

Utbygging på Ås vil gi en utfordring når det gjelder å sikre tilstrekkelig med polikliniske pasienter til smådyrklinikkene, særlig de første årene. Vi tror imidlertid denne utfordringen er lettere å løse enn problemene for de store dyra ved fortsatt lokalisering i Oslo. Informasjonsgruppa er enig med regjeringa i at NVHs avdeling på Sandnes bør utnyttes godt og utvikles videre. Men hovedbasen for produksjonsdyrmedisin må ligge sammen med resten av veterinærmiljøet.

NVHs viktigste faglige samarbeidspartner er Veterinærinstituttet. Vi er derfor glade for at regjeringa forutsetter at også Veterinærinstituttet får nye bygninger på Ås. Veterinærmedisinen har faglige tilknytninger både til humanmedisin, folkehelse og matvitenskap; og til andre som arbeider med velferd, avl, fôring og hold av husdyr og fisk. Oslo har de humanmedisinske miljøene, mens UMB har sterke miljø på husdyrfag, akvakultur og matvitenskap. Det er viktige faglige gevinster å hente ved samlokalisering med UMB, men en må også bygge ut kontakten med miljøene for humanmedisin, samt med fiskehelsemiljøene i Bergen og Tromsø.

Informasjonsgruppa er enig med styret ved NVH om at en fakultetsordning med veterinærmedisinske fagområder samlet i ett fakultet vil tjene både veterinærmedisinen og det nye sammenslåtte universitetet som helhet. Bygningene til veterinærutdanninga og Veterinærinstituttet må også få en samlet fysisk plassering. Vi tror dette er forutsetninger for at denne store investeringen skal bli vellykket.

Powered by Labrador CMS