NEI TIL FLYTTING: Å flytte NVH til Ås er en nedprioritering av veterinær mattrygghet, mener skribenten.

Svekking av mattrygghetskompetansen

Publisert Sist oppdatert

Informasjonsgruppen for flytting av Norges veterinærhøgskole (NVH) til Ås bruker i innlegget i forrige Universitas synergieffekt med næringsmiddelfag som argument for flytting av NVH til Ås. Til dette er å bemerke at ingen ved NVHs Seksjon for mattrygghet, er for flytting til Ås. Tvert imot – vi mener flytting vil føre til en nedprioritering av veterinær mattrygghet, og bygge ned kompetansesenteret for mattrygghet på og omkring Adamstuen (Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og NVH).

Veterinærenes kompetanse innen mattrygghet er rettet inn mot forebyggende helsearbeid, og er tilsynsorientert. Den omfatter forebygging av næringsmiddelrelatert sykdom hos mennesker, og oppklaring av utbrudd av slike sykdommer. Vår kompetanse innbefatter spesielt kunnskap om smittestoffer, virulensfaktorer, sykdomsutvikling og epidemiologi, samt toksiske stoffer, blant annet legemiddelrester. Kompetansen anvendes ved utarbeidelse av mikrobiologiske og toksikologiske risikovurderinger, som er basis for tilsynsmyndighetenes risikohåndtering og kommunikasjon. Veterinær mattrygghetskunnskap er også til nytte for industrien.

Veterinærmiljøene er tyngdepunktet for kompetanse på zoonoser – sykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker. En del zoonoser er matbårne. Nesten alle nye infeksjoner stammer fra dyr, og hovedutfordringen i framtida ligger i å få kontroll på slike infeksjoner. I den forbindelse er tett samarbeid mellom veterinær- og humanmedisin ansett som avgjørende. Dette samarbeidet nedprioriteres ved flytting.

UMB har sin spisskompetanse innen teknologi; innbefatter matproduksjon og foredling, og er primært nærings- og industriorientert. Råvarekvalitet og prosessers innvirkning på kvaliteten (for eksempel konsistens, smak, holdbarhet), er viktige områder for UMB. I tillegg til å flytte fra våre nære samarbeidspartnere, skal vi ifølge stortingsproposisjonen skifte fokus mot produksjon, noe som altså vil bety en nedbygging av den veterinære kompetansen innen mattrygghet – som vi mener Norge vil trenge også i framtida.

Powered by Labrador CMS