En tapt generasjon radikalisert av Harry Potter

«Rowling loset oss gjennom tenårene, viste oss viktigheten av vennskap og verdier som å stå opp for de man er glad i, og hvordan vi kan skape en bedre verden gjennom å sammen bekjempe ondskapen som finnes i den», skriver UiO-student Bård Nordseth i dette leserbrevet.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Harry Potter og universet som omgir ham, har fascinert og underholdt en hel generasjon som vokste opp med bøkene om den sympatiske unge trollmannen og hans eventyr. I takt med utgivelsene vokste Harry opp og havnet i puberteten, forelsket seg, opplevde opp- og nedturer og støtte på utfordringer, akkurat slik tenåringene som var oppslukt i bøkene, gjorde.

Rowling loset oss gjennom tenårene, viste oss viktigheten av vennskap og verdier som å stå opp for de man er glad i, og hvordan vi kan skape en bedre verden gjennom å sammen bekjempe ondskapen som finnes i den.

Dette er helt uproblematisk, hadde det ikke vært for en liten detalj som skiller virkeligheten fra universet hvor Harry og vennene lever: Virkeligheten er sjeldent enten eller. Denne subtile, men viktige detaljen har tilsynelatende gått den store massen hus forbi, og den tapte generasjonen er de som i dag fortolker verden rundt seg som bestående av enten svartspanere eller dødsetere.

Les også: Høyskolen Kristiania svarer Universitas-journalist: «Merkelig lobbykritikk»

Når en hel generasjon er flasket opp på en fantasiverden uten nyanser, er prisen man betaler for menneskelighet, stor

Vi er, imidlertid, en ganske sammensatt gjeng. Mangler, laster, feil og uvaner preger oss alle like mye som vår medmenneskelighet og godhet. Vi bryr oss om andre, og vi bryr oss om oss selv; ofte er det vanskelig å vite hvem man skal bry seg mest om. Det er få av oss som har virkelig innsikt i et annet menneskes indre liv, og mye tolkning av andres handlinger og motiv blir ren spekulasjon.

Nettopp denne innsikten har man skjøvet bort om man er overbevist om at Frp er ensbetydende med slemminger, eller at de som er mot abort, har ondskap i hjertet. Kan det kanskje tenkes at noen har andre erfaringer enn akkurat dine? Når en hel generasjon er flasket opp på en fantasiverden uten nyanser, er prisen man betaler for menneskelighet, stor.

Jeg tror i alle fall at et åpent og inkluderende samfunn fordrer at vi tør å snakke sivilisert sammen, også med vår opposisjon, og hvis dere er uenige kan dere dra til helvete!!

Les også: Husleiekaksjonister mot SiO: «Studentene har rett til innsyn»

Powered by Labrador CMS