«Ja til nye rutiner!»

Publisert

Universitetet i Oslo (UiO) har til forskjell fra de fleste andre utdanningsinstitusjoner ikke skrevet ut bachelorgrader så snart graden er oppnådd. Dette må vi nå endre på grunn av skjerpede krav til rapportering av oppnådde grader fra Kunnskapsdepartementet. Studenter fra fag- og programutvalg ved HF og SV reagerer på dette i et debattinnlegg i Universitas 23. april. Jeg ønsker i dette svaret å supplere studentenes framstilling av de nye rutinene og korrigere enkelte faktiske feil.

UiO er i ferd med å innføre rutiner som sikrer at flere bachelorkandidater får tildelt vitnemål så snart gradene deres oppnås. For mastergrader er dette allerede vanlig praksis. Fram til nå har studentene selv gitt beskjed om når de er ferdige med en bachelorgrad, men departementets krav innebærer at UiO aktivt må følge opp programstudenter som fyller kravene.

Når studenter på et studieprogram nærmer seg slutten av studietiden, kommer UiO til å undersøke om studentene fyller kravene til den graden som studieprogrammet fører frem til. Dersom kravene er oppfylt, blir vitnemål utstedt uten at studentene trenger å bestille det. Andre studenter på programmet som har tilstrekkelig mange studiepoeng, men uten at de dermed oppfyller studieprogrammets krav til en grad, vil kunne fortsette studiene sine som planlagt.

Studentene som fyller kravene til grad, vil bli varslet om dette i god tid. Studieavdelingen er klar over at enkelte studenter ønsker å forbedre karakteren på de siste eksamenene som skal inngå i graden. Sammen med fakultetene vurderer vi derfor om det er behov for overgangsordninger knyttet til innføringen av de nye rutinene.

I debattinnlegget hevder studentene at fakultetene har et økonomisk motiv for å tildele flere grader fordi de får midler etter hvor mange studenter som oppnår en grad. Dette stemmer ikke. Departementet bruker ikke antall oppnådde grader som grunnlag for å tildele midler til UiO. Når UiO tildeler midler til fakultetene, brukes bare antall ferdige masterkandidater som ett av flere kriterier for å fordele midler til fakultetene. Denne ordningen opphører fra og med neste års budsjett, når UiO innfører ny finansieringsmodell.

Jeg understreker at de nye rutinene handler om registrering av grader og vitnemål, og at gjentaksreglene følger av studie- og eksamensforskriften og programmenes studieplaner. De nye rutinene innebærer en tettere oppfølging av programstudentene, og er i tråd med intensjonen i kvalitetsreformen.

Powered by Labrador CMS