Nei til nye rutiner

Publisert

Som omtalt i Universitas 16.4 ble alle bachelorstudenter ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) og Det humanistiske fakultet (HF) nylig gjort oppmerksom på nye rutiner når det gjelder utstedelse av vitnemål. Fra og med inneværende semester skal alle som oppfyller kravene til en bachelorgrad automatisk få utskrevet vitnemålet sitt. Det vil si at man får vitnemålet tilsendt i det man har oppnådd 180 studiepoeng. Pålegget kommer fra Kunnskapsdepartementet, som ønsker bedre informasjon om avlagte grader hvert semester.

Vi er imot den nye ordningen, og mener det er en meget uheldig innskrenking av studentenes rettigheter. Det er merkelig at det ikke går an å finne en annen løsning på problemet, nemlig å vite hvor mange som fullfører graden sin. Kan ikke det tidligere systemet, hvor folk bestilte vitnemål da de var ferdige, brukes til å finne ut hvor mange som fullfører graden? Den nye ordningen skaper problemer for de som ønsker å ta opp fag eller bytte ut fag i graden.

Vi synes det er helt galt av SV og HF å endre rutinene midt i semesteret. Å sende ut en e-post i april måned og si at vitnemålet nå skal sendes ut automatisk gjør det spesielt vanskelig for de studentene som befinner seg på siste semester. Å melde seg opp til flere fag eller ny eksamen for å forbedre karakterer er nå umulig. Prosessen har også vært uheldig: Ikke engang Studentutvalgene på SV og HF var kjent med innføringen av de nye rutinene før det ble sendt ut felles e-post til alle studentene.

For å spekulere litt: Det kan virke som om dette er et dårlig skjult virkemiddel for å øke gjennomstrømningen ved universitetet. Kunnskapsdepartementet ønsker at studentene skal bli raskere ferdig, og vil derfor utstede vitnemål automatisk. Håpet kan være at færre studenter vil ta opp fag: Man får bare utskrevet ett vitnemål, og vil en ta opp fag må man legge ved et ekstra skriv som sier hvilke fag man har forbedret.

I tillegg er det slik at fakultetene har et økonomisk incentiv til å innføre ordningen: De får økonomisk støtte per student som avlegger graden. Dermed kan fakultetene gjemme seg bak departementets pålegg, og late som om dette er noe man kun gjør fordi man får streng beskjed om det.

Vi ber om at SV og HF revurderer ordningen med automatisk utstedelse av vitnemål. Måten dette har blitt gjennomført og informert om på, er meget uheldig. Og hvis den virkelige årsaken er å få informasjon om hvor mange som avlegger graden sin, må det gå an å finne ut av dette på en annen måte. Å gå det skritt å automatisk skrive ut alles vitnemål, virker vel drastisk.

Powered by Labrador CMS