MINSTEKRAVET: Studenter må ha mulighet til å reservere seg mot automatisk utstedelse av vitnemålet, mener skribentene.

Vitnemålskoden

Publisert Sist oppdatert

Monica Bakken skriver i Universitas (30.4) at hun ønsker å «supplere studentenes framstilling og korrigere enkelte faktiske feil» når det gjelder nye vitnemålsrutiner.

Hun velger likevel ikke å svare på de mest sentrale punktene: Hvorfor må man trykke på «print» for å vite hvor mange studenter som kvalifiserer til en bachelorgrad? Hvorfor kan ikke de som vet at de kommer til å ta opp igjen eller bytte ut fag ha mulighet til å reservere seg mot automatisk utskrift av vitnemål – hvorfor skal dette kun være en overgangsordning?

Det er ikke slik at Kunnskapsdepartementet (KD) krever at en skal skrive ut alles vitnemål automatisk. KD vil vite hvor mange studenter som oppnår en bachelorgrad. Det må være andre måter å finne ut av dette enn å trykke på utskriftsknappen. Universitetet i Oslo (UiO) gis muligheten til å utarbeide egne rutiner.

Bakken sier ingenting om måten UiO har forsøkt trumfet de nye rutinene gjennom på – ved å dytte dem på studentene rett før eksamen. Verken Studentparlamentet eller andre studentorganer fikk vite om saken før det hele var opplest og vedtatt bak lukkede dører.

For å begrunne hvorfor de nye rutinene er en bra ting, henviser Bakken til at dette er i tråd med intensjonen i kvalitetsreformen. Det å automatisk skrive ut vitnemål skal innebære en «tettere oppfølging av programstudentene». Hvordan kan en slik innskrenking av studenters rettigheter kalles oppfølging?

Et problem har vært at en del studenter aldri skriver ut vitnemålet sitt. For disse vil det være en fordel med automatisk utstedelse. For de som derimot vet at de kommer til å bytte ut fag og ta opp eksamener, medfører dette unødvendige problemer.

Mange arbeidsgivere ser ofte kort over CV og vitnemål før de bestemmer seg om de skal lese søknaden eller ikke. Da hjelper det fint lite med en haug av vedlegg der det kommer frem at man i ettertid endret 40-grupper eller forbedret karakterer.

Et absolutt minstekrav bør være at de studenter som vet at de kommer til å bytte ut fag, endre 40-grupper eller ta opp eksamener kan reservere seg mot automatisk utstedelse. Dette bør være en permanent ordning, ikke en midlertidig overgangsordning.

Powered by Labrador CMS