Arkivfoto: Siri Øverland Eriksen

Widerøe til nye høyder

Det er bemerkelsesverdig få som enten ikke tør eller får mulighet til å gi uttrykk for at Tine Widerøe og Westerdals Oslo Act gjør en god jobb

Publisert Sist oppdatert

Westerdals Oslo ACT har den siste tiden håndtert en rekke skandaler. Det startet i høst med at Dagens Næringsliv avslørte at det var overført 105 millioner fra høyskolen til dens eiere ABN Skoledrift etter et overskudd av et internt salg av skoler i konsernet. Denne transaksjonen ble senere reversert etter blant annet press fra meg og flere av mine medstudenter.

Les også: Fersk Westerdals-rektor bekymret for fremtiden

Det var visst ikke det eneste skjelettet i det nedarvede skapet hos høyskolen. I mars gikk høyskolen selv ut i Dagens Næringsliv og kom med avsløringen om at den tidligere skolen Westerdals School of Communication i en rekke år hadde tatt vesentlig mer betalt fra elevene enn det lovverket ga rom for. Skolen hadde heller ikke godkjenning på flere av studiene. I etterkant har det kommet anmeldelse, det skal være høring, det har kommet erstatningskrav og det stopper antageligvis ikke der.

Universitas skriver i onsdagens utgave om Tine Widerøe, ny rektor ved Westerdals Oslo ACT. Hun hadde den store flaksen å tiltre som rektor ca. en uke før rabalderet begynte nå i vår. I kaoset som har vært av tilbakemeldinger synes jeg det har vært mye som har vært utydelig, både fra departement, ABN (konsernet som eier Westerdals Oslo ACT), journalister og tidligere (og til dels sinte) elever ved Westerdals School of Communication. En person jeg ikke synes har vært utydelig er Tine Widerøe.

Tine Widerøe har til tross for at hun nettopp har tiltrådt som rektor vist en sterk og stødig kurs. På tross av det mange tror, kan faktisk ikke høyskolen Westerdals Oslo ACT bare betale seg ut av problemene. Hadde de gjort det, hadde høyskolen antageligvis gått konkurs og alt det flotte arbeidet som er bygget opp, alle de fantastiske karrierene som er skapt ville alle mistet sjelen sin. For ikke å snakke om at det antagelig er ulovlig for høyskolen å bruke egenkapitalen på å betale for tidligere forhold. Det står nemlig i høyskoleloven at innbetalte skolepenger og gitt statsstøtte skal komme studentene til gode. Jeg og en medstudent spurte lørdag 2. april i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv spørsmålstegn rundt dette. Vi venter fortsatt på svar fra Kunnskapsdepartementet.

Som både Torbjørn Røe Isaksen, Trond Andresen i ABN, Tine Widerøe og flere har sagt, er det ikke kvaliteten på studiene det noen gang har vært satt spørsmålstegn ved i disse sakene. Det som derimot skjer når slike saker rammer høyskolen vår, er at det oppstår bekymring. Denne bekymringen bygger seg stadig opp, og kommer ikke til å stanse før vi har fått en avklaring på alle sakene som ligger og presser. Det at ABNs Trond Andresen på riksdekkende fjernsyn sier at sakene bunner i en misforståelse hos tidligere skoleledelse er heller ikke med på å roe gemyttene.

Det er ikke så enkelt dette her. Tine Widerøe har forsøkt å si det, men det er ikke så lett å få frem når hun stadig blir motarbeidet. På tross av at jeg vet at mange mener både Tine Widerøe og Westerdals Oslo ACT gjør en god og viktig jobb i disse sakene, er det bemerkelsesverdig få som enten ikke tør eller får mulighet til å gi uttrykk for dette synet.

Jeg er stolt av å gå på Westerdals, jeg er stolt over det arbeidet som både studenter, undervisere og administrasjon legger inn hver eneste dag, for å skape den magiske høyskolen som er Westerdals Oslo ACT. Vi får håpe at ikke fortiden tar oss igjen.

Powered by Labrador CMS