Internt handlingsrom – flere ressurser til forskning og utdanning
Prosjektet Internt handlingsrom har som mål at en større del av ressursene skal brukes på forskning, undervisning og studiekvalitet. Dette skal vi oppnå gjennom å forbedre rutiner, unngå dobbeltarbeid, samt å avklare roller og ansvar bedre.
Prosjektet skal ikke føre til at noen ansatte får dårligere arbeidsforhold, og ingen vil miste jobben.
Hittil har vi oppnådd mye. Styret har besluttet å overføre 50 millioner kroner til UiOs primærvirksomhet. Ledere av eksternfinansierte prosjekter har fått bedre muligheter for økonomistyring. Dette vil føre til at prosjektlederne ikke må bruke tiden sin på å føre skyggeregnskap. Det er også gjort betydelige forbedringer i rutinene rundt bilagslønn. På denne måten får vi redusert dobbeltarbeid og etterkontroll.
Disse delene av prosjektet har det vært stor oppslutning rundt og bred enighet om, også blant tjenestemannsorganisasjonene.
En annen del av prosjektet er å se på forholdet mellom sentraladministrasjonen og fakultetene, samt den interne organiseringen av sentraladministrasjonen. Tilbakemeldingene fra mange medarbeidere og ledere ved fakultetene er at de opplever sentraladministrasjonens rolle som uklar og at avdelingene ikke «snakker sammen». Selv om vi også i dag har en profesjonell og dyktig administrasjon, har disse tilbakemeldingene fra fakultetene og museene vært så mange og så sterke at vi som ledelse må ta dem alvorlig. Det har vært diskusjon rundt den delen av IHR prosjektet som går på organiseringen av fem avdelinger i sentraladministrasjonen (totalt ca. 300 av UiO sine 6200 ansatte arbeider i disse fem avdelingene). De hovedtillitsvalgte har vært uenig i deler av denne prosessen. På fakultetene har imidlertid forslaget om omorganisering av sentraladministrasjonen stor støtte, noe som blant annet fremkommer i dekan Morten Dæhlens innlegg i Uniforum rett før påske.
Vi ser på fagforeningene som en viktig ressurs. Når noen fagforeninger opplever at samarbeidet ikke er godt nok, ønsker vi en dialog om hvordan vi kan oppnå bedre samspill i omstillingsprosessen videre.