Nødvendig dokumentasjon

Publisert

I saken om studentmødre i Universitas 26. august fremstilles Lånekassen som en treg og lite forståelsesfull organisasjon. Kommunikasjon er ofte vanskelig, og vi beklager hvis noen hos oss har virket lite medgjørlige i møte med studentmoren i saken. Det skal ikke skje. Vi er opptatt av studentenes velferd og er fullt klar over at vi er livsgrunnlaget til de fleste. Derfor gjør vi en ekstra innsats for å prioritere god informasjon til de omlag 5000 som hvert år får barn under utdanningen.

Hvert år deler Lånekassen ut nærmere 20 milliarder til 350 000 elever og studenter. Det er viktig for samfunnet at pengene går til de personene det skal gå til. Derfor trenger Lånekassen dokumentasjon, det tror jeg de fleste forstår. Når du får barn under utdanningen, kan du få fødsels- og forsørgerstipend. For å få det, må du sende inn:

Fødselsattest/melding for barnet (for å vite når det er født); brutto inntekt til eventuell partner (for å vite om du kan få ekstra forsørgerstipend); og perioden partner skal ha fødselspermisjon (fordi man ikke kan få fødselsstipend dersom partner får foreldrepenger fra NAV samtidig).

Alle som oppgir at de venter barn, får ekstra direkte informasjon om hvordan de går fram for å få penger fra oss. For å få pengene så tidlig som mulig, er det viktig at studentene selv sørger for å sende inn dokumentasjonen vi ber om så snart de kan. Når vi har mottatt disse dokumentene, behandler vi søknaden, og svaret er klart i løpet av få dager og pengene kommer på studentenes konto i løpet av kort tid.

Lånekassen har som mål at alle studenter kun skal levere opplysninger og dokumenter til det offentlige ett sted. For eksempel slipper alle studenter i Norge å sende dokumentasjon til Lånekassen om opptak, studiepoeng og inntekt fordi vi mottar opplysningene automatisk fra lærestedene og Skatteetaten. NAV har dessverre ikke mulighet til å sende oss opplysninger om fødsel og permisjon elektronisk, men vi er klare til å ta dem imot så snart NAV kan tilby opplysningene. Inntil vi har dette samarbeidet med NAV på plass, gir vi ekstra informasjon til studenter som venter barn. Vi er opptatt av at disse studentene skal få rettighetene sine på en enkel måte.

Powered by Labrador CMS