Om valget til Studentparlamentet

Publisert

Tirsdag 15 oktober ble valget til Studentparlamentet avsluttet. Valgdeltagelsen var også i år skuffende lav. Ingen synes det er ok at rundt 10% av de 30 000 registrerte studentene stemmer ved valget. Tallet 10% kan likevel se verre ut enn det egentlig er. Man må stille seg spørsmålet om hvor mange studenter som er på studiestedet i løpet av de fire dagene valget er. Og hvor mange fiktive studenter skjuler seg egentlig bak de 30 000 studentene som tallet 10% tar utgangspunkt i? Det er faktisk over 3 000 studenter som stemmer. Det er faktisk ganske mange og gir Studentparlamentet legitimitet!

Studentutvalgene har ansvaret for gjennomføringen av valget på sitt fakultet. Før selve valget gjennomføres det i regi av studentutvalgene allmøter ved alle fakultetene. Her velges det representanter til ulike verv samt at listene som stiller til Studentparlamentsvalget offentliggjøres. Deretter velges det et valgstyre hvor alle listene er representert med en person samt at studentutvalget har to representanter. Valgstyret trer så sammen og er fra da av det øverste styrende organ for gjennomføringen av valget på fakultetet. Hele valget er styrt av et strengt og omfattende valgreglementer regulert av universitets- og høgskoleloven, universitetets sentrale valgreglement og Studentparlamentets valgreglement.

Studentparlamentet har således liten mulighet til direkte å påvirke selve gjennomføringen av valget. I år har Studentparlamentet satset på informasjon rundt valget ved å utgi et eget valgbilag som ble vedlagt Universitas. Det var et stort og tidkrevende arbeid som vi likevel mener hadde en god effekt. Kanskje får ikke dette arbeidet full effekt i år, men ved å fortsette fokuseringen på informasjonstiltak håper vi dette på sikt kan være med på å bedre interessen rundt valget.

Videre har vi i år revidert og trykket opp en ny utgave av valghåndboken for hvordan man gjennomfører valg og vi gjennomførte også et valgkurs for alle de valgansvarlige. Dette arbeidet kan naturligvis gjøres mer omfattende, men dette var det vi fikk til i år. Det er umulig for oss som sitter på heltid å legge alt annet arbeid dødt selv om det er valg. Blant annet er det et statsbudsjett og en implementering av en stor reform som ikke stopper opp selv om det skal velges et nytt Studentparlamentet.

Universitas gjør et stort poeng ut av at det var noen valgstyrer som ikke valgte å ha urner på Chateau neuf. Dette var altså en beslutning som valgstyrene ved det enkelte fakultet fattet og ikke Studentparlamentet. På mat.nat. bestemte valgstyret at man skulle ha urne på Chateau neuf i fem timer. Personlig støttet jeg denne avgjørelsen men jeg synes også det er på sin plass å påpeke at det, i løpet av de fem timene som urnen fra mat.nat sto oppe, bare ble avgitt åtte stemmer!

Jeg vil påstå at Studentparlamentet fungerer meget tilfredsstillende på mange måter. Jeg tør å påstå at vi er det sterkeste og mest innflytelsesrike studentdemokratiet i Norge. Det tjener Oslo studentene på. Men vi har et problem med oppslutning til valgene våre. Dette er noe som Studentparlamentet vil og skal jobbe intenst og langsiktig for å bedre. Selv om journalistene i Universitas gjør alt de kan for å skape et dårligst mulig bilde av Studentparlamentet.

Powered by Labrador CMS