Regjeringen nedprioriterer studentene, igjen

«Det tok Høyre-regjeringen bare to dager inn i 2021 før de utsetter studenter for enda en økonomisk smell», skriver Fredrik Sørlie og Reidar Fugle Nordhaug fra AUF i dette leserbrevet.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Lørdag kveld før den store hjemreisedagen kom meldingen om at forsknings- og høyereutdanningsminister Henrik Asheim ber studentene om å la være å reise tilbake til studiestedet. Vi studenter har siden starten av pandemien hatt stor økonomisk usikkerhet. Mange har derfor vært tidlig ute med å bestille billetter i håp om å spare penger i en vanskelig tid. Likevel kommer Høyre-regjeringen med denne beskjeden. Det vitner om total mangel på forståelse av studenters økonomiske situasjon.

Les også: «Til ungdommen»

Vi studenter lever på rundt 8000 kroner i måneden, mange av oss bruker mye av dette på leie, og i tillegg har vi andre utgifter som må betales. Derfor er syv av ti studenter avhengig av deltidsjobb. Problemet er bare at mange av de jobbene ikke lenger finnes på grunn av pandemien og retningslinjene. Med andre ord: Regnestykket går ikke opp. Det siste studenter trenger nå, er dermed enda flere tusenlapper som må brukes på uforutsette reiseutgifter.

Det er tydelig at det er mange år siden noen på regjeringskontorene sist studerte, for de har åpenbart glemt hvor lite penger man har som student. Men vi har ikke lukrative reiseregningsordninger. Snarere tvert imot kjøper mange av oss billetter i god tid i forveien, og det billetter som ikke kan refunderes, for å spare penger.

At en slik beskjed kommer fra regjeringskontorene klokken ti en lørdagskveld, vitner om dårlig politisk håndverk.

Nå håper vi på vegne av alle studenter at regjeringen har en tydelig plan om å dekke disse utgiftene. Arbeiderpartiet har hele veien vært klare på at de ønsker bedre krisepakker, flere jobber og mer forutsigbar økonomi.

Høyre-regjeringen bør ha sett dette komme og lagt en bedre plan. At en slik beskjed kommer fra regjeringskontorene klokken ti en lørdagskveld, vitner om dårlig politisk håndverk. Likevel overrasker dette lite. Det vitner om den konstante nedprioriteringen av studenter vi har sett gjennom hele pandemien. Som da landets studenter ble isolert i mars i trange leiligheter, uten jobb eller sosial støtte og ble tilbudt studielån for å komme gjennom «dugnaden» til Høyre-regjeringen. Eller det totale fraværet av hjelp eller støtteordninger under høstens nedstengninger.

Vårt fellesskap kan så mye bedre enn dette, vårt fellesskap kan så utrolig mye bedre enn Høyre. Om kun noen måneder er det valg, og da er vi sikre på at våre medstudenter vil gi Erna strykkarakter. Studenters rettferdighet må gjøre comeback på regjeringskontorene.

Les også: «Flere muligheter for en fullverdig campus»

Powered by Labrador CMS