Samskipnadens pengesekk
I vårt åpne og demokratiske samfunn er spørsmålet om innsyn i Samskipnaden i Oslos (SiOs) bruk av semesteravgiften et viktig og høyst betimelig spørsmål. Universitas bruker to sider pluss lederplass på å fortelle at de «må ned på knærne hver gang vi ønsker informasjon» om blant annet SiOs fordeling av semesteravgiften. En detaljert fremstilling av SiOs fordeling og bruk av semesteravgiften har lenge ligget på vår nettside samt i vår årsrapport, og vi foreslår at man starter der neste gang man ønsker en redegjørelse for bruken av semesteravgiften.
Når det er sagt, er det viktig å poengtere at vi godt kan se at kritikken retter seg mot det faktum at SiO ikke er underlagt offentlighetsloven. Samskipnadsloven, som er det rammeverk vi driver innenfor, sier i §13 at «Departementet kan bestemme hvilke saksområder innen studentsamskipnadens forvaltning som er av en slik art at forvaltningsloven og offentlighetsloven får anvendelse». Rimeligvis er det slik at det er de sider ved SiOs virksomhet som bærer preg av at vi utøver offentlig myndighet, som departementet bestemmer om skal omfattes av offentlighetsloven og forvaltningsloven eller ei. I SiOs tilfelle gjelder dette altså semesteravgiften. Som nevnt har dette selvsagt vært offentlig tilgjengelig blant annet på vår nettside, i lengre tid.
Dagens lovverk impliserer at enhver student, journalist eller annen interessents tilgang til SiOs disposisjoner for øvrig er prisgitt SiOs eget initiativ og vilje til åpenhet. Dette gir grunnlag for en viktig prinsippdebatt: Bør det være slik? Vi mener det er riktig at enkelte prosjekter som ville blottstille SiOs forretningsstrategiske veivalg kan holdes tilbake, all den tid vi også opererer i et konkurransemarked. Her må studentene nøye seg med å stole på at deres egne representanter er i flertall i styret, og innehar styreledervervet, i SiO. Utover det er vi opptatt av at studentene opplever oss som troverdige og profesjonelle forvaltere av deres velferd, og således er vi for høy grad av åpenhet, både på et prinsipielt og praktisk plan.
Det er forskjell på jus og etikk. Slik det er i dag er vi både ydmyke overfor og bevisste vårt ansvar for å gjøre informasjon tilgjengelig. Universitas, som en av flere interesserte, mottar referat fra alle styremøter i SiOs Hovedstyre. Avisen, som en av flere, tas på alvor når de ringer og ber om informasjon som ikke allerede er på vår nettside eller i våre årsrapporter. For ettertiden oppfordrer vi Universitas og andre til først å undersøke våre nettsider, styrereferater og årsrapporter etter opplysninger om SiOs drift. Dersom det fortsatt er ting dere lurer på kan dere ta en telefon til oss, og er det fortsatt ting dere mener offentligheten har interesse av, men som vi ikke vil/kan dele med dere, kan dere be departementet om å revurdere sin holdning til hvilken del av vår virksomhet som skal være underlagt offentlighetsloven.
Med vennlig hilsen og ønske om fortsatt åpent og tillitsfullt samarbeid.
Trond Bakke, viseadministrerende direktør i SiO