Fiskekakekamuflert bacon og andre sunne saker

Det nye Frederikke-konseptet på Blindern har vart noen måneder. Hvordan smaker det egentlig? Universitas lot matskribent Nathalie Ngo prøve buffeten.

Positiv: Det ser overraskende fresht ut, denne buffeten er mer vågal enn jeg hadde forventet, sier Godt.nos matskribent, Natalie Ngo.

– Det ser overraskende fresht ut, denne buffeten er mer vågal enn jeg hadde forventet, sier Godt.no’s matskribent Nathalie Ngo mens hun forsyner seg av salatbuffeten. Hun besøker Frederikkekantinen en mandag ettermiddag.

Journalisten blir imidlertid mer skeptisk da hun kommer bort til varmmatsdisken.

– Den torsken der har det ikke bra. Og de stekte auberginene ser litt medtatte ut.

Frederikke begynte med buffettilbudet første november i fjor. Administrerende direktør i SiO Mat og Drikke, Per Christensen, sier tilbakemeldingene har vært positive.

– Vi har fått flere gjester. Jeg tror det har med å gjøre at man nå kan velge sammensetning og porsjonsstørrelse og at mange opplever at de får mer for pengene. Dette er et sunt alternativ for studenter.

Hovedårsaken til endringen er en endret ernæringsstrategi

– Vi synes vi har et større ansvar for studentenes kosthold enn kommersielle aktører, sier Christensen. Han tipser alle fastfoodjunkier om å besøke Frederikke på fredager.

– Da følger vi ikke Helsedirektoratets kostholdsråd like strengt.

Dette er liksom bacon kamuflert som fiskekake

Nathalie Ngo, matskribent

Vassen varmmat

Kantinen er halvfull, og Nathalie finner seg et smulete bord og smaker på diverse salatvarianter. -Litt malplassert å ha sushitilbehør uten sushi, sier hun. Ellers er hun fornøyd med det meste.

– De har virkelig vært kreative med krydringen her.

Varmmaten er det verre med.

– Dette er liksom bacon kamuflert som fiskekake, sier hun om en kjøttklump hun pirker bort i.

– De stekte potetene er likevel akseptable. men de bærer preg av å være stekt for mange timer siden. Dette gjelder vel egentlig hele varmmatbuffeten, sier Nathalie.

Kostbare råvarer

En middagsrett som kostet 55 kr før omleggingen, kommer på rundt 70 kr hvis man spiser en nogenlunde normal posjon på 500 g. Det koster 13,90 kr per hekto. SiOs Per Christensen forklarer prisøkning med at råvarene som brukes er bedre enn tidligere.

– Man må betale for gode råvarer. Etter vi la om til buffet går det mindre penger til lønning av ansatte og mer til råvarene studentene faktisk skal spise, sier han.

Sammenlignet med andre studiesteder er Frederikkekantinens buffet likevel dyr. På Universitetet i Agder får man sørlandske komper til 38 kr, mens det i Trondheim serveres Kyllingfajitas til 54 kr. Til og med på BI er maten billigere, der kan man få en stor porsjon med Steinbit med grønnkål, squash, paprika og potet til 58kr på The Living Kitchen.

Likevel, i Frederikkekantinen kan man i alle fall velge selv hva man vil ha. Hvis det er kilopris man er opptatt av, kan man jo forsyne seg med 500g torsk og smile for en god deal. Nathalie Ngo er i alle fall ganske godt fornøyd med kantinens tilbud.

– Hva blir din samlede bedømmelse?

– Dette er veldig bra til å være studentmat. Men jeg tror nok ikke jeg hadde spist her hver dag.

Fire studenter om kantina

Hilat Tofik (20) og Noor Darbs (19), lektorprogram historie og engelsk

Hvor ofte spiser dere i Frederikkekantinen?

– Vi er her nesten hver dag etter at vi har vært i bønnerommet i første etasje. Det er så praktisk at Frederikke har både kantine, bønnerom og treningssenter i ett!

Hva synes du om kantinetilbudet?

– Det er skikkelig god halalmat her, halalkyllingen er særlig god. Det er bra at de prioriterer det.

Shu Lin Huang (27) Master i Logistikk

Hvor ofte spiser du i Frederikkekantinen?

– Tre ganger i uken kanskje.

Hva synes du om kantinetilbudet?

– Det er bra, mye billigere enn på Universitetet i Molde der jeg også har studert.

Eivind Layaa (28), Medievitenskap

Hvor ofte spiser du i Frederikkekantinen?

– Et par ganger i uka kanskje.

Hva synes du om kantinetilbudet?

– Det er helt elendig, slappe grønnsaker som har ligget i vann i timevis. Før de fikk buffet var det enda verre her, man betalte masse for 7 poteter, et tonn asparges og en bitteliten kjøttbit. Nå kan jeg i alle fall velge selv. Men jeg synes de har en del å jobbe med når det kommer til fisk...

Powered by Labrador CMS