Min Studietid: Arbeidsjernet Siv Jensen

Finansministeren har alltid jobbet hardt, men mellom slagene er det tid til både sjekking og fest.

Publisert Sist oppdatert

At Siv Jensen ønsket seg finansministerposten var ikke tilfeldig. Mellom 1989 og 1992 studerte hun ved Norges Handelshøyskole og hadde før det alltid interessert seg for økonomi og sammenhenger, forklarer hun.

Nå er du jo finansminister og krangler om statsbudsjetter, så det er ikke heller det at du liker å krangle om penger, da?

– Haha, nei det var ikke derfor. Mest interesse for faget.

Utover utdanningen jobbet Jensen på deltid eller i ferien blant annet som stuepike, hotellresepsjonist, bartender, på gatekjøkken og i kiosk. For ikke å nevne at hun skal ha vært et unikum av en sengetøyskifter.

– Ja, jeg var svært rask til å skifte sengetøy! Jeg var mest opptatt av å tjene penger ved siden av skolen, og var ikke så opptatt av hva jeg gjorde, forteller Jensen.

Audun Lysbakkens studietid: Sosialistisk skippertakstudent

Å ha en tettpakket kalender, slik man gjerne har som minister, er Jensen vant med fra studietiden. Studiene var alltid førsteprioritet, men hun ryddet også tid til å arrangere næringslivsdager, være sosial og drive med politikk som hobby. Arbeidsmoralen til Jensen var faktisk så høy at hun en gang tvang seg til å ta eksamen i engelsk med 40 i feber. Hun fikk attpåtil toppkarakter.

Studentmiljøet på NHH var lite, og ikke like fullt av tradisjoner og foreninger som på universitetene. Dermed ble det lite av de typiske studentkjellerfestene.

– Studietiden min bar ikke preg av studentmiljøfesting og sånn. Og det savnet jeg litt, for du skjønner at det er veldig gøy når du besøker universitetsmiljøer andre steder med klubber og foreninger.

Det har imidlertid blitt nok fester utenfor studentpubenes vegger. Når man bor i Oslo er det alltid nok av utesteder å velge i, forklarer hun. Akkurat hvilke steder ministeren frekventerer, får vi imidlertid ikke vite noe om.

Du var ikke alltid del av studentenes alkoholkultur, men hva med på sjekkefronten da?

– Å, ja! Det fikk jeg alltid tid til. Jeg var glad i å feste og dra på byen, og fikk min dose med det.

MDG-Hansson: Ble arrestert i studietiden

Har du en kort byturhistorie til oss?

– Å, nei, haha. Jeg har mange, jeg. Det var veldig gøy. Jeg savner det på en måte, men jeg kjenner at tiden med masse nattklubbvanking er litt over, forteller Jensen og ler.

Det begynner å bli en stund siden FrP-toppen studerte, men på den tiden var det utenkelig å bli karrierepolitiker. Hun aspirerte mer mot å starte en egen bedrift, selv om hun aldri helt fant ut av hva slags bedrift det skulle vært.

– Jeg tenker aldri på at det ikke ble sånn. Veien blir til mens du går den, og du kan bruke masse tid på dvele, men det har jeg aldri gjort, sier Jensen. At tiden flyr bekymrer ikke statsråden, selv om merker at det begynner å bli en stund siden nittitallet.

– Nå føler jeg meg som en museumsgjenstand, men da vi studerte så var PC-er en ganske dyr ting. Jeg husker da jeg kjøpte min første bærbare PC, det husker jeg utrolig godt. Bittelitt større enn det som er i dag, da, forteller hun og ler kort.

Jensen har bortimot utelukkende positive ting å si om studietiden, men lot den ikke vare lenger enn tre år. Bare fem år etter endt studieløp var hun på Stortinget.

– På det tidspunktet var det riktig med tre år for meg. Jeg mener utdanning er viktig og kombinasjon av utdanning og erfaring gjør deg god, men det holder ikke med bare lærebøker.

Powered by Labrador CMS