Universitas anmelder singler

Denne ukas anmeldelser byr på både tung country-lyrikk og strømlinjeformet grunge.

Publisert Sist oppdatert

Ambisiøs provinsiell rock

Victoria

Artist: Reverend Godless

Plateselskap: Diger

Med tung country-lyrikk og referanser til incelenes guddom Chuck Palahniuk, begir Reverend Godless seg ut på et ti minutter langt rockeepos som taler både samfunns- og musikktrendene midt i mot.

Sorgdrukken og kjærlighetssyk faller en mann ut av bar og setter seg i veteranbilen. På med Volbeat og Five Finger Death Punch på anlegget, og skru det opp til elleve. På kjøreturen hjem gjennom den øde ørkenen vaier sørstatsflagget i vinden. Det er det perfekt bildet på hvordan Reverend Godless høres ut i mine ører. Det blir ganske åpenbart at en pretensiøs studentavis-anmelder nok ville kalt lydbildet for moderne provinsiell rock.

Låten er et ti minutter langt verk i flerfoldige kapitler à la klassisk progressiv rock, uten store musikalske sammenligninger for øvrig. Til tross for at sammensetningen byr på nye elementer som skiller kapitlene fra hverandre, viser ikke låten noe originalt eller nyskapende, men heller bare en rekke av løst tilknyttede elementer som tilhører den spesifikke kulturelle identiteten jeg alluderer til over.

Selv om bandet og jeg åpenbart har store smaksforskjeller, skal de i høyeste grad applauderes for å gå mot utviklinger som blir stadig mer dominerende. Et ti minutter langt rockeepos i en verden karakterisert av synthpads, tiktoklåter og kort oppmerksomhetsspenn er en krigserklæring, og et mildt sagt hårete mål i 2024.

Lekre godsaker fra Villskudd

Godsakene

Artist: Villskudd

Plateselskap: Villskudd Spellemannslag

Det låter av vår og deilig tider på Villskudds beste bidrag per dags dato.

Folk-rock i baner av The Band og norske Tellusalie, skranglete feel good indie i god Pavement-tradisjon, og vokal som faller midt mellom Jonathan Richman fra The Modern Lovers og Joachim Nielsen. Det er det du får av Godsakene Villskudd. 

Det er tvers gjennom god kvalitet på komposisjonen, produksjonen, blåsere, og best av alt stemningen den skaper. Jeg får rett og slett ikke nok av Godsakene, og personlig kan jeg ikke vente til å høre om albumet holder samme nivå.

Popgrungen er tilbake

Citizens

Artist: The Clumps

Plateselskap: Jille Records

Med strømlinjeformet grunge og fengede refreng viser lovende The Clumps at nittitallet er tilbake som ungdommens inspirasjonskilde.

Det knapt to år gamle Bergensbaserte bandets nyeste singel er en arena-rock ode til nittitallet, men til motsetning til sine musikalske selverklærte helter i Nirvana og Radiohead, fremstår de som bakoverskuende og noe broddløse. Produksjonen er på høyde med større og mer etablerte grupper. Til tross for dette, fremstår komposisjonen derimot som noe platt, og jeg savner mer spenning i overgangene og generelt mer dynamikk.

Samtidig leverer de et godt håndverk og upåklagelig trøkk, så de har med tid absolutt potensial til å legge seg inn i rekken av store norske pop-rock grupper. Forhåpentligvis har vi mere godt i vente fra Bergens rockemiljø.

Powered by Labrador CMS