Norge må anerkjenne Palestina

Det er på tide at Norge viser ryggrad, og anerkjenner Palestina som selvstendig stat, skriver Mobin Anwar.

Publisert Sist oppdatert

Rødt har fremmet et forslag i Stortinget som ber regjeringen anerkjenne Palestina som egen stat. Det skal stemmes over i Stortinget den 14. november. 

Det er på tide at Norge anerkjenner Palestina som egen stat. At Palestina anerkjennes som en selvstendig stat, vil styrke deres posisjon overfor okkupasjonsmakten Israel. Nå som vi står midt i et folkemord, hvor over 10000 mennesker er drept, halvparten av dem barn, er dette viktigere enn noen gang. 

En anerkjennelse er et stort steg mot tostatsløsning. Håpet om en tostatsløsning, som Norge og det internasjonale samfunnet har jobbet for i flere tiår, er i dyp krise. Akkurat nå ser det ut til at Israel går fra okkupasjon til faktisk anneksjon av palestinsk land. Det blir stadig mindre palestinsk land igjen på Vestbredden for hver ulovlige bosetting Israel bygger.

En anerkjennelse vil gi Israel en tydelig beskjed om at de ikke lenger kan bryte folkeretten, drive folkerettslig ulovlig okkupasjon og være et apartheidregime - uten konsekvenser.

Siden Norge stemte for at Palestina skulle få observatørstatus i FN i 2011, har de gått flere steg for anerkjennelse av Palestina. Palestinas har en egen ambassade i Oslo, og norske myndigheter har begynt å bruke «Palestina» for å beskrive Det palestinske området.

Forrige helg demonstrerte 9000 mennesker i Oslo skulder ved skulder og krevde våpenhvile, og selv om det var helt surrealistisk å tenke på at det er like mange mennesker som Israel har drept til nå – kjente jeg også på en lettelse. Det var lettende å se mennesker som ikke lignet på meg, stå sammen med meg. Det var en lettelse å vite at jeg ikke stod alene i sorgen. Det var lettende å se at Oslofolk ikke tolerer drap på sivile, barn og kvinner. 

Men Norge må vise motstand politisk også, det er da vi faktisk kan stoppe dette. Espen Barth Eide: Det er på tide at Norge viser ryggrad, og anerkjenner Palestina som en selvstendig stat. Anerkjennelsen av Palestina vil være et viktig skritt i retning av rettferdighet og likeverdighet for alle mennesker i regionen. 

Powered by Labrador CMS