Image is everything: På mandagens omdømmeseminar heter det ikke pause mellom foredragene, det heter mingling. I tillegg håper Preben Frenning og Philip Winther at flere studenter skal bli mer bevisste på sitt eget omdømme.

Omdømmekraften

Studenter ved Markedshøgskolen og BI drar på omdømmeseminar for å lære å gjøre seg lekre for arbeidsgiverne. – Omdømmet fra studielivet varer lenge, mener hodejeger.

Publisert Sist oppdatert

Temaord:Selvpromotering

– Omdømme er deg og alt rundt deg. Det er det andre kan se og får høre om deg, sier Preben Frenning, markedsføringsstudent ved Markedshøgskolen (MH).

Sammen med medstudent Philip Winther befinner han seg i den staselige foajeen på MH, et tidligere bankbygg i Kvadraturen. Sammen med seks andre studenter har de vært med å arrangere =EGO, et seminar på Latter hvor profilerte kommunikasjonseksperter og omdømmespesialister skal lære studenter hvordan de skal bygge sitt personlige omdømme.

Jono El Grande

Mellom slagene får de mingle med blant annet Janne Formoe og Jon A. Håthun, bedre kjent som «Jono El Grande», to av foredragsholderne.

– De fleste arbeidsgivere googler deg jo, så det gjelder å gjøre et godt inntrykk, sier Winther, mens han konstaterer at 100 studenter har løst billett til mandagens seminar.

– Skal du søke toppjobbene er omdømme selvsagt viktig, men det kommer an på ambisjonsnivået, skyter Frenning inn.

Studieomdømmet kan følge deg

Så hvordan bygger du omdømme som student? Hodejeger Per-André Marum, en av foredragsholderne på =EGO, mener det dreier seg om tre ting.

– Det handler om å skape seg en synlighet gjennom aktiviteter som å arrangere foredrag eller ulike events. I tillegg handler det om å skaffe seg en digital synlighet gjennom ulike nettsamfunn, og så går det også på å skaffe seg en deltidsjobb. Til sist må man bearbeide og utvikle personlig nettverk, sier han.

– Men omdømmet du får i arbeidslivet trumfer vel det du får i studietida?

Du risikerer å leve med omdømmet fra studielivet lenge.

Per-André Marum, hodejeger

– Du risikerer å leve med omdømmet fra studielivet lenge. Hvis du søker jobb i en bedrift der det jobber en fra kullet ditt, så kan det ha noe å si. Den som ansetter vil ofte spørre den tidligere studiekameraten om hun kjenner deg. Hvis studiekameraten sier «han skryter så mye» så minskes jo sjansene for å få jobben betraktelig, mener hodejegeren.

Gode skussmål fra en tidligere studiekamerat kan gjøre at arbeidsgiver ser bort fra hull i CV-en, legger han til.

– Omdømme er kanskje særlig viktig i et lite land som Norge?

– Ja, det er det helt klart. I USA, der jeg har bodd noen år, er det av mindre betydning, der legger man mer vekt på målbare resultater.

Mer enn et rykte

Tilbake i foajeen på Markedshøgskolen snakker Preben Frenning om hva som gjør et godt inntrykk på arbeidsgivere.

– Det kan være blogginnlegg der du sier fornuftige ting, avisinnlegg eller siteringer i aviser. Det handler om å ta sjanser og være gutsy, og utfordre seg selv på jevnlig basis, mener han.

– Men er ikke omdømme det som før ble kalt rykte?

– Omdømme er noe mer enn rykte, sier Frenning.

Medarrangør Winther mener rykte kan også ha en litt negativ klang, mens omdømme kan være begge deler. Omdømmespesialist Nils M. Apeland, en annen foredragsholder på =EGO, forteller om hvordan prosessen med å danne seg et inntrykk av en kandidats omdømme foregår.

– Jeg får en jobbsøknad fra en student. Jeg finner vedkommendes Facebook-side, som er full av tull og tøys. Men så ringer du en referanse, som gir studenten de beste anbefalinger. Du leser kanskje en artikkel vedkommende har skrevet eller ser en presentasjon på Youtube. Etter hvert som du undersøker mer, får du høre flere personers oppfatning, og da får du frem omdømmet til vedkommende, sier Apeland.

– Omdømme er jo tradisjonelt et begrep som det snakkes mest om på de private høgskolene. Ligger Blindern- og Høgskolestudentene for langt bak på dette området?

– En del arbeidsgivere har et litt fastlåst inntrykk av hvem de skal ha til en jobb. En del samfunnsvitere har mer fleksibilitet enn det arbeidslivet er klar over. De tenker ikke alltid på det. De tenker at de skal ha en BI-student eller en fra NHH. Ledere er veldig konservative, de ansetter folk som er like seg selv, mener omdømmespesialisten.

Må ufarliggjøre begrepet

Leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten, mener UiO-studentene har et godt omdømme.

– Omdømme er et kjempestort begrep, men arbeidsgiverundersøkelsen viser at ni av ti av de som allerede har ansatt en UiO-student vil gjøre det igjen, sier han.

Han tror synet på omdømmetenkning på UiO som må endres.

– Det er jo viktig å vite at det å få jobb er en individuell sak, markedsføring av personlig kompetanse er å vise andre at man har den kompetansen man trenger. Like viktig på UiO, er det å jobbe med en ufarliggjøring av begrepet. Du skal ikke selge deg selv som en vare, men din personlige kompetanse, mener han.

Så gjenstår det å se når UiO-studentene tar initiativ til å arrangere et omdømmeseminar.

Powered by Labrador CMS