Hvis TikTok er en cheeseburger er kinesiske Douyin spinat

«Fremtidens studenter vil være langt dårligere rustet til kunnskapsdannelse enn vi selv er. Kineserne har skjønt dette for lengst», skriver Universitas' journalist.

Publisert Sist oppdatert

Si din mening

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

Forleden uke sluttet jeg å snuse. For de som ikke har prøvd dette før kan jeg fortelle at man får drastisk lavere dopaminnivåer og høyere kortisol (stresshormon) i alle fall i en ti dagers tid; resultatet er at man sover dårlig, blir irritabel og rastløs, og at konsentrasjonsevnen går rett i dass.

Løsningen på at jeg nå var blitt deprimert, og at oppmerksomhetsspennet mitt var totalt utradert var å finne noe nytt å bli avhengig av. En slags distraksjon som kunne bryte lydmuren og rive meg vekk fra det ustanselige snusjaget. Jeg bestemte meg for å laste ned TikTok.

Herren være lovet. Det mest geniale med dette er jo at det pågår uendelig. Du kan scrolle til bunnen av en Instagram- og Facebook-feed; på Twitter føler du deg som en taper hvis du henger der for lenge; mens på TikTok er feeden faktisk helt bunnløs.

Et vedvarende dopaminrush, langt fra en snusboks som blir tom annethvert døgn fordi man kjører limousin over leppestrengen med to snæss av gangen.

Det er ikke rart at dette er blitt verdens største medieflate, med enorm margin. Den britiske næringslivskommentatoren Gurwinder Bhoral omtalte i forrige uke TikTok som et digitalt supervåpen.

Kjernen ligger i at videoen fyller hele bildet, og at alle former for interaksjon ligger direkte på skjermen; dermed kan maskinlæringsalgoritmene plukke opp visningstid, likerklikk, kommentarer, delinger og profilklikk i løpet av sekunder.

Resultatet er en totalt passivisert form for mediekonsum der maskinlæringen velger frem alt for deg, og du ikke trenger å gjøre annet enn å bevege litt på tommelen for å holde rusen gående.

TikTok er verdensledende som årsak til smarttelefonavhengighet. En voksende forskningslitteratur på feltet forteller om "digital demens"; mindre grå substans i hjernen hos unge med ekstrem skjermbruk; som forårsaker angst, depresjon, dårligere hukommelse, selvtillit og impulskontroll.

På nettforumet Reddit snakkes det om TikTok brain, og enkelte lurer på om konsentrasjonsevnen deres er blitt såpass dårlig at de vil klare å fullføre skolegangen eller studere.

Her til lands er tre av fire barn brukere av appen før aldersgrensen på 13 år; for øvrig har vi Europas høyeste skjermbruk. Fremtidens studenter vil være langt dårligere rustet til kunnskapsdannelse enn vi selv er.

Kineserne har skjønt dette for lengst. Kinesiske TikTok (Douyin) er strengt regulert. Er du under 14 får du kun bruke appen i 40 minutter om dagen, og den er stengt mellom ti om kvelden og seks om morgenen. Innholdet er moderert til videoer om vitenskap, kultur, natur og matlagning. For alle andre er det et gitt antall scrolls om dagen, hvorpå appen stenges.

Om vestlige TikTok er en cheeseburger, er kinesiske Douyin spinat.

Det liberale samfunnets paradoks er at store samfunnsmessige konsekvenser av teknologisk og økonomisk utvikling ofte lempes over på individet. Sliter du med konsentrasjonen? Ditt problem, sucker. Ta deg heller en snus.

Når jeg kommer hjem fra jobb i år 2050 har TikTok nettopp lært min eldste sønn å stryke skjortene sine. Søsteren hans har nettopp samlet sommerfugler etter TikToks initiativ og sitter ved kjøkkenbordet for å utarbeide sin egen taksonomi. Min kone har laget dritdigg pasta etter oppskrift fra appen. Nam! Når jeg er pensjonist håper jeg den vil lære barnebarna mine å slutte å mumle også.

Powered by Labrador CMS