VIND FRA ØST:– Vi vil bare leve i fred. Vi har aldri kolonisert noen. Vi har bare frigjort. Vi har frigjort verden fra Napoleon. Frigjort verden fra fascisme. Vi har aldri starta kriger, bare stoppa dem, sier Mike.

– FOLKET BLE HUSTLA!

Mikhail Trounine, aka Mike, er 29 år og studerer historie ved UiO. 18. mars skal han til den russiske ambassaden for å stemme på Putin.

Publisert Sist oppdatert

Jeg stemmer på Putin fordi jeg stoler på ham. Han er en patriotisk leder som vil det beste for landet.»

Det russiske presidentvalget

  • Avholdes 18. mars 2018
  • Vladimir Putin er forventet å vinne, og fortsette som president i seks år. Hans statsministerkandidat er Dmitrij Medvedev
  • Motkandidater finnes, men de forventes ikke å få stor oppslutning. Det er blant annet Pavel Grudnin fra kommunist-partiet og TV-ankeret og Putins guddatter Ksenia Sobchak

Mike snapper opp en kanne fra en tralle vi går forbi, og tilbyr oss kaffe i det vi setter oss ned i et valgt grupperom på Georg Sverdrups hus. På rommet har han rigget seg til med brødskiver og en skriveblokk full av notater om russisk historie.

– Det ble sagt mye om demokratisering, nå skal vi joine den vestlige verden og slikt. Det ble i stedet brutal korrupsjon. Folket ble hustla, sier han.

Han forteller at etter Sovjetunionens fall prøvde Putins forgjenger Boris Jeltsin å føre landet i en mer vestlig retning. Resultatet ble i stedet inflasjon, omfattende korrupsjon og institusjonell kaos.

Da Putin tok over, skilte han seg fra sine forgjengere ved å gjennomføre tingene han lovet, mener Mike. Han mener Putin bygget opp industrien, utdanningssystemet og helsevesenet, og gjorde Russland til et stabilt land.

– Det finnes en myte at russere er som sauer som bare vil ha en «sterk leder.» Det er feil. Det vi vil ha er en leder som tar ansvar for det han lover. – Hvorfor går din stemme til Putin og ikke rivalen Pavel Grudinin?

– Grudinin representerer et kommunistisk prosjekt som har mistet all troverdighet i Russland. Jeg stemmer på Putin fordi jeg stoler på ham. Putin er rettferdig, han fremmer stabilitet og han er en patriotisk leder som vil det beste for landet.

– Universitas i Russland: Hvorfor stemme når Putin bestemmer?

– Flertallet bestemmer

Mike er født i Russland, men flyttet til Trondheim sammen med sin mor og norske stefar som 14-åring. Han følte seg hjemme i Norge fra første stund, men uansett hvilket land han er i trives han best i storbyen.

– Å flytte fra Trondheim til Oslo var en større overgang enn å flytte fra Russland til Norge, sier han. Mike drar ofte tilbake til røttene sine i og utenfor St. Petersburg. Han mener gapet mellom by og bygd i Russland har blitt mindre med Putin. Bildet av Russland som et diktatorisk østblokkland, kjenner han seg ikke igjen i.

– Minoriteter blir respektert, men flertallet bestemmer, svarer han på spørsmål om homofiles rettigheter i Russland. Verken ekteskap eller partnerskap blant homofile er lovlig.

– Flertallet har bestemt at det ikke er noe behov for det.

Mike mener russere ikke bryr seg om hvordan slike spørsmål løses i andre land, og stiller seg undrende til hvorfor Vesten er så interessert i hvordan de gjør ting i Russland.

– Vesten er for opptatt av å kikke gjennom nøkkelhullet til andre land og se hva de driver med. I Russland er vi bedre på å «mind our own business», sier han.

– Vestlig sabotasje

Han kjenner seg ikke igjen i vestlige mediers bilde av Russland som lite demokratisk.

– Det finnes mange forskjellige typer demokrati. Jeg vet ikke om Russland er et liberalt demokrati i vestlig forstand, men at Russland er demokratisk er det ingen tvil om, sier han.

Mike mener mye av Vestens kritikk mot Russland i realiteten er en forlengelse av den kalde krigen. For ham virker det som om vestlige krefter konstant er ute etter å svekke og destabilisere Russland.

– Til tross for at den kalde krigen mot ideologien til Sovjetunionen er over, er ikke Vestens sabotasje av Russland det, sier han.

Med én fot i Norge og én i Russland mener imidlertid Mike begge vil tjene på et nærmere samarbeid.

– Det er mye bedre å være venn med naboen sin. Tenk hvor kjipt det er å bo i kollektiv med en fiende.

– Det russisk presidentvalget: – Putin er en diktator, han får det som han vil

Powered by Labrador CMS