STOLER PÅ PUTIN: Økonomen Charkin Roman (41) stemmer som mange andre russere på Putin ved søndagens valg. – Jeg stoler på ham, og han er viktig for Russlands utvikling, sier han til Universitas.

Valg i det vidstrakte land

VLADIVOSTOK (UNIVERSITAS): Rundt 6.500 kilometer øst for Moskva strømmer unge og gamle russere til urnene for å velge president. Resultatet vet de alle før stemmene i det hele tatt er avlagt.

Publisert Sist oppdatert

  • Vladivostok er administrativt senter i Primorskij kraj i Russland.
  • Byen ligger ved Japanhavet lengst sørøst i Russland, rundt 6.500 km øst for Moskva og 100 km fra grensa til Kina.
  • Byen har i dag en befolkning på 580.800 innbyggere.

  • Holdes 18. mars.
  • 110 millioner stemmeberettigede.
  • Valgvinneren vil sitte med makten fram til 2024.
  • President Vladimir Putin, som har vært statsminister eller president siden 2000, styrer mot gjenvalg, viser målingene.
  • Andre godkjente kandidater: Vladimir Zjirinovskij (høyrepopulist, fra partiet Liberaldemokratene), Ksenia Sobtsjak (liberal TV-kjendis, blogger og journalist, representerer borgerrettsparti), Pavel Grudinin (forretningsmann, fra det gamle kommunistpartiet), Grigorij Javlinskij (veteran fra den liberale opposisjonen, fra partiet Jabloko), Boris Titov (næringslivskandidat, støttes av Vekstpartiet), Maksim Surajkin (et mindre kommunistparti) og Sergej Baburin (fra partiet Folkeunionen).
  • Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj får ikke lov til å stille i valget. Årsaken er en betinget dom i en sak som ifølge ham selv er politisk motivert.
  • Kilde: NTB

– Jeg vil ikke si hvem jeg stemte på, men kan bare si at jeg har valgt den beste til å vokte Russland.

72 år gamle Ekaterina stopper opp og smiler. Hun har nettopp sluppet et foldet, hvitt papir, ned i den store glassboksen der stemmesedlene samles.

Det lille valglokalet i havnebyen Vladivostok, som ligger sørøst i Russland, er vanligvis en ballettskole. I dag er den ikke fylt av elever, men derimot fire middelaldrende russiske kvinner bak et langt bord. Det russiske flagget er hengt opp over skolens ordensregler i anledning den store dagen.

På motsatt vegg skuer de åtte presidentkandidatene ut mot menneskene som har samlet seg i lokalet for å registrere stemmen sin. I midten henger et lite bilde av mannen som med all sannsynlighet vil vinne valget – den sittende presidenten Vladimir Putin.

– Universitas i Russland: Hvorfor stemme når Putin bestemmer?

– Det er vanskelig å si. Vi er ikke eksperter på politikk, men er her fordi vi har fått beskjed av universitetet om å stille opp, sier 20 år gamle Katya.

Langstrakt valg

Det første valglokalet åpnet allerede klokken 21.00 lørdag norsk tid, i Tsjukotka og Kamtsjatka-regionene, helt øst i Russland ved Stillehavet. Deretter har det ene valglokalet etter det andre åpnet i det langstrakte landet, før de siste åpnet i Kaliningrad ved Østersjøen søndag morgen norsk tid. Hvis Putin får det som han vil, vil et titalls millioner russere avlegge sin stemme.

Ekaterina har stemt ved hvert presidentvalg siden før Sovjetunionen falt, og håper unge russere også strømmer til urnene i dag.

STEMMER FOR STABILITET: Ekaterina (72) vil ikke si hvem hun stemmer på da Universitas møter henne i valglokalet i Vladivostok søndag formiddag. Derimot snakker hun åpent om at hun er imot Putin-kritikernes oppfordring til boikott av valget.

– Jeg er imot at unge boikotter valget, sier hun bestemt og referer til opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyjs oppfordring til alle russere; Boikott valget, og senk hele valgets legitimitet.

– Russland var i en svært vanskelig situasjon på tidlig 2000-tallet, og de som boikotter valget vil tydeligvis tilbake til situasjonen vi hadde da.

Ekaterina rister på hodet før hun forsvinner ut den lille sikkerhetsslusen i døra og ut i sola i havnebyen.

– Universitas i Russland: Fra New York til Vladivostok

«Krim er vårt»

«Russland», «Fred», «Samhold». Ordene pryder en stor plakat foran scenen nede ved havna i Vladivostok.

Studenter fra byens maritime universitet står oppstilt på rekke og rad i full uniform. Flagg fra Putins bevegelse, Forent Russland, vaier i vinden som kommer inn fra Japanhavet.

I tillegg til presidentvalget er det også fire år siden Russland annekterte Krim-halvøya i Ukraina og byen Sevastopol i 2014. En ung student går på scenen og begynner å fortelle en historie om hvordan han besøkte Krim før området «ble russisk».

– Da jeg var barn besøkte jeg Krim med familien min. Jeg kunne merke at folk der savnet den russiske verdenen. Nå beskytter de oss, og vi beskytter dem, sier han til applaus fra tilskuerne.

Noen roper «Krim nash», krim er vårt! To ganger kommer en gruppe barn og danser en koreografert dans, mens de synger om vennskap.

– Universitas i Russland: Ortodoks kuldeterapi

– Russland var i en svært vanskelig situasjon på tidlig 2000-tallet, og de som boikotter valget vil tydeligvis tilbake til situasjonen vi hadde da.

– Vi er her fordi universitetet har bedt oss om det

Årets valg er det første etter at Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Lokale myndigheter der har bedt velgerne stemme fordi det er en mulighet til å takke Putin for at han tok kontroll over halvøya, som egentlig er ukrainsk territorium.

Det norske utenriksdepartementet uttrykker søndag morgen at de ikke anerkjenner valget på Krim. Også franske myndigheter tar avstand fra valget.

– Norge fastholder sin støtte til EUs ikke-anerkjennelsespolitikk, skriver UD på Twitter , og tilføyer emneknaggen #CrimeaisUkraine.

Tre unge kvinner ruller sammen et flagg etter at appellene er over. De studerer medisin ved Pacific Medical University i Vladivostok og har alle stemt. Hva de har stemt på, vil de ikke si.

– Mener dere at Krim er russisk territorium?

– Det russisk presidentvalget: – Putin er en diktator, han får det som han vil

HEMMELIG VALG: Medisinstudentene Katya (20) (t.v), Alina (20) og Katya (19) har alle kommet ned til havna for å delta i markeringen av et «russisk Krim». De har fått beskjed av universitetet sitt om å delta, forteller de. Hva de stemte på under søndagens valg vil de ikke røpe for Universitas.

– Det er vanskelig å si. Vi er ikke eksperter på politikk, men er her fordi vi har fått beskjed av universitetet om å stille opp, sier 20 år gamle Katya.

Søndag kveld vil hun og venninnene Alina (20) og Katya (19) følge med på valget, men de er ikke særlig spente på å se resultatet.

– Jeg har tenkt å stemme på Grudinin, sier 18-åringen litt nervøst og smiler.

Lav oppslutning kan svekke Putin

Putin, som selv avla sin stemme i Moskva søndag formiddag, ligger an til å få ti ganger så høy oppslutning som Pavel Grudinin, fra det russiske kommunistpartiet.

Hvis Putin vinner søndag vil han bli den lengstsittende russiske lederen siden Josef Stalin, med 24 år ved makten.

Putin har likevel jobbet hardt for å motvirke Navalnyjs oppfordring til valgboikott. Jevgenij Rojzman, ordfører i Russlands fjerde største by, Jekaterinburg, forteller til nyhetsbyrået AP at alle statlige ansatte har fått ordre fra dem «høyere oppe» om å sørge for en valgdeltakelse på minst 60 prosent.

Om lag 145.000 valgobservatører er utplassert, blant dem 1.500 utlendinger.

I tillegg har bevegelsen til Aleksej Navalnyj sendt ut over 30.000 observatører for å overvåke valget.

Økonomistudenten Veronika sitter og kikker på menneskene som går ut og inn av bodene som er satt opp i ballettskolens lokaler. Hun følger med, og skal sitte i valglokalet mellom seks og syv timer for å observere. Selv har hun ikke stemt enda.

OBSERVERER: Økonomistudenten Veronika (18) tilbringer mellom seks og syv timer i det lille valglokalet, for å følge med på at alt går riktig for seg. Selv skal hun stemme på kommunistpartiets kandidat, Pavel Grudinin, søndag.

– Jeg har tenkt å stemme på Grudinin, sier 18-åringen litt nervøst og smiler.

Kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin ligger an til å få opp til syv prosents oppslutning på målingene.

Flere meldinger om valgfusk

Det er fortsatt mange timer igjen til valgresultatene er klare. Prosessen ser ikke ut til å gå like knirkefritt som Putin har håpet.

I den russiske byen Ljubertskij bekrefter lederen for den lokale valgkommisjonen, Irina Konovalova, at alle stemmesedler i valgboksene er erklært ugyldige, skriver VG som siterer NTB.

I den østlige byen Artiom har også en mann blitt pågrepet etter å ha avlagt flere stemmesedler, ifølge den lokale valgkommisjonen der.

Russlands sentrale valgkommisjon sier i tillegg at den skal se på meldinger om valgfusk i Kemorovo-regionen i Sibir.

Ved alle tilfellene går meldingene om valgfusk ut på at velgere lagt mer enn én stemmeseddel i valgurnene.

Den uavhengige russiske valgobservatøren Golos har registrert til sammen 1.764 uregelmessigheter så langt i det russiske valget, inkludert at observatører blir nektet tilgang.

– Universitas i Russland: Frykt, avsky og aktivisme i Putins rike

Powered by Labrador CMS