Politikk: – Det er et politisk spørsmål om alle skal ha tilgang til utdanning og akademisk frihet, mener Hector Ulloa, leder i SAIH.

SAIH har en lang solidaritets-tradisjon

Publisert Sist oppdatert

«SAIH? Hva er det?» spør Jack Chen i sitt innlegg i Universitas. Han er kritisk til SAIH-tierne. Vi bidrar gjerne med noen svar.

SAIH ble opprettet for 61 år siden av norske studenter og akademikere som engasjerte seg mot Apartheid i Sør-Afrika

Hector Ulloa, leder i SAIH

Vi forstår at det kan oppleves som merkelig å bli oppfordra til å støtte SAIH over semesteravgifta – særlig om man ikke kjenner til oss fra før.

Mange unge i dag mangler tilgang til høyere utdanning. Studenter og akademikere som engasjerer seg for sine rettigheter, utsettes for overgrep, vold og fengsel. Dette jobber vi i SAIH for å endre, i samarbeid med lokale organisasjoner i Latin-Amerika, sørlige Afrika, og Asia.

SAIH ble opprettet for 61 år siden av norske studenter og akademikere som engasjerte seg mot Apartheid i Sør-Afrika. Hva SAIH skal jobbe med defineres i dag av våre 56 medlemsorganisasjoner: student- og akademiker-organisasjoner, studentparlamenter og universitetsstyrer.

Studentdemokratier kan velge å gi studentene mulighet til å støtte SAIH, og institusjonene bestemmer hvordan dette skal utformes og hvilken informasjon som gis. Men det er alltid frivillig å betale SAIH-tierne.

Slik vi ser det går avkolonisering til kjernen av det som er akademias oppdrag: å stille kritiske spørsmål og evaluere etablerte sannheter.

Hector Ulloa, leder i SAIH

Det er et politisk spørsmål om alle skal ha tilgang til utdanning og akademisk frihet. Derfor jobber SAIH også med politisk påvirkning. Et konkret resultat er Students at Risk-ordningen som ble opprettet av regjeringen i 2015 etter kampanjer fra SAIH og Norsk Studentorganisasjon. Ordningen gir studenter som forfølges på grunn av sin fredelige studentaktivisme mulighet til å fullføre studiene sine i Norge.

Slik vi ser det går avkolonisering til kjernen av det som er akademias oppdrag: å stille kritiske spørsmål og evaluere etablerte sannheter. SAIHs «Introduksjon til avkolonisering av akademia» er et verktøy vi lagde fordi vi gjerne vil bidra til debatt. Verktøyet er finansiert av Fokus og LNU, ikke med tierne fra studenter.

Vi er enige med Chen i at vi kan gjøre mer for at studenter skal kjenne til SAIH. Det prøver vi stadig på, samtidig som vi bevisst ikke bruker mye av de verdifulle SAIH-tierne på det – vi prioriterer støtte til partnerne våre rundt i verden. Men frivillige SAIH-aktivister står på stand og informerer om arbeidet vårt, vi er aktive i sosiale medier og på egen nettside, og vi har tett dialog med studentparlamenter over hele landet – for å nevne noe.

Det er viktig for oss å bruke hver en krone som sendes vår vei med omhu. Derfor er det også slik at over 90% av hver eneste krone, går til formålet – til SAIHs arbeid for at flere skal få tilgang til høyere utdanning og akademisk frihet.

Si din mening

Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

  • Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom. Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende.
  • Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.
Powered by Labrador CMS