Stoisisme for studenter

«Begynn jobben i dag med å bli den beste versjonen av deg selv, og lag dine egne regler for hvordan du skal leve ditt voksne liv», skriver sosiologistudenten.

Publisert Sist oppdatert

Si din mening

Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

  • Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom. Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller.

  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende.

  • Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

  • Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

Å være student er for mange første møtet med det å bli voksen. Du har vokst opp med et begrenset miljø rundt deg, men møter nå voksenlivet med de utallige mulighetene det byr på.

Du har valgmuligheter innenfor hva du vil jobbe med, hvem du bruker tida di med, hvor du bor, hva du interesserer deg for og hva du velger å fokusere på. Full frihet til å leve livet på din måte.

Derfor syns jeg du som student bør tenke nøye gjennom hvordan du vil leve ditt liv og hvem du vil være, og benytte tidenes mulighet til å sette opp livet, til å kunne gjøre akkurat det.

Som studenter er vi ikke vant til å leve voksne, ansvarlige liv enda. Derfor har vi ikke rukket å låse oss til samfunnets vaner og normer om hva vi føler vi må gjøre. Denne muligheten må du utnytte til å skape ditt eget liv på den måten som passer best for deg. Og det gjør du ved å starte i dag!

Det er lettere sagt enn gjort, men start smått. Da er det enklere å bygge gode vaner som varer. Begynn som student å lage deg sunn, næringsrik mat. Få inn trening som en viktig prioritering i hverdagen. Sett deg opp et studentbudsjett og tenk gjennom hva du kunne tenke deg å få ut av pengene dine.

Vil du at lønna fra deltidsjobben skal kastes bort på alkohol ute på byen og nattmat på vei hjem, eller er det andre ting som du egentlig heller kunne tenkt deg? En skikkelig ferie etter eksamen? En koselig middag med gode venner i ny og ne? Kanskje mulighet til å kjøpe ditt eget sted å bo om noen år?

Dette krever at du er streng med deg selv i dag for å at du skal ha det bra i morgen! Før du lar bekymringer, forpliktelser og normer fra voksenlivet ta kontroll: finn ut hva som er viktig for deg i livet og prioriter det nå.

Hvem har du lyst til å være? Hva har du lyst til å oppleve? Hvordan har du lyst til at hverdagen din skal se ut? Begynn jobben i dag med å bli den beste versjonen av deg selv, og lag dine egne regler for hvordan du skal leve ditt voksne liv. Så må jeg påpeke at du må ikke gjøre noe av dette.

Dette er tips som har funket for meg og mange andre, men så klart: du må ingenting! Du bestemmer selv hvilke valg du tar. Jeg syns det derimot er viktig at man er bevisst på at de valgene man tar får konsekvenser, både positive og negative.

Også er det opp til deg å finne ut hva du vil og hvilke konsekvenser man er villig til å leve med.

Powered by Labrador CMS