Kyss meg som Spiderman: Temperaturen på et av Tokyos populære utesteder ble skrudd opp flere hakk da denne stripperen tok over showet. Utelivet i Japan syder av sex. Likevel er sannsynligheten for at japanske menn og kvinner i aldersgruppen 18 til 34 år aldri har ligget med noen henholdsvis 36 og 39 prosent.
Kyss meg som Spiderman: Temperaturen på et av Tokyos populære utesteder ble skrudd opp flere hakk da denne stripperen tok over showet. Utelivet i Japan syder av sex. Likevel er sannsynligheten for at japanske menn og kvinner i aldersgruppen 18 til 34 år aldri har ligget med noen henholdsvis 36 og 39 prosent.

Generasjon aseksuell

Japanske utvekslingsstudenter får sjokk når de kommer til frigjorte Norge. I Japan har de unge sluttet med sex.

Publisert Sist oppdatert

Kvinner i Japan

  • 70 prosent av japanske kvinner forlater jobben etter å ha fått sitt første barn.
  • 90 prosent av unge kvinner i Japan foretrekker et liv som singel fremfor å gifte seg.
  • Sannsynligheten for at en kvinne tidlig i tyveårene aldri blir gift er én av fire.
  • Sannsynligheten for at hun aldri får barn er hele 40 prosent.
  • Tallene er hentet fra myndighetenes fruktbarhetsstudie.

Aseksualiteten gjelder spesielt yngre japanere. I en studie utført av Japan Family Planning Association oppgir hele 45 prosent av japanske kvinner i aldersgruppen 16 til 24 år at de «ikke er interessert i eller forakter seksuell kontakt». Mer enn én fjerdedel av japanske menn sier det samme.

Bak tallene skjuler det seg en nærmest asketisk holdning til forhold og sex. En ung, japansk studine fra storbyen Tokyo forteller Universitas at sex er et svært tabubelagt samtaleemne i Japan. Faktisk snakker man ikke om sex – og i alle fall ikke offentlig. Hun vil gjerne fortelle, men er redd for å sette ryktet sitt på spill. Vi kaller henne «Mika».

– Japanere er veldig sjenerte når det kommer til kroppskontakt. Vi kysser aldri offentlig. Selv klemming kan være å gå over streken, skriver hun i en e-post til Universitas.

Evig singel

Mika er singel, i likhet med nesten halvparten av Japans ugifte kvinner. Som ung, japansk studine tidlig i tyveårene er sannsynligheten for at Mika aldri blir gift én av fire, ifølge myndighetenes fruktbarhetsstudie. Sannsynligheten for at hun ender opp barnløs, er på hele 40 prosent. Mange ambisiøse studenter unngår sex og forhold. Årsak: Karriere og familieliv lar seg ikke kombinere i Japan.

– Det er ikke lett å være karrierekvinne i Japan. Mange venter med å få barn til de blir gamle. Noen av venninnene mine har kjærester, men de fleste prioriterer karrieren, forteller Mika.

I tillegg er japanere flest svært kulturkonservative – selv unge studenter bosatt i Tokyo. Mika forteller at sex kun aksepteres innenfor rammene av et fast forhold. Uforpliktende sex derimot, er synd.

Reproduksjon

Hvert femte år gjennomfører japanske myndigheter en nasjonal fruktbarhetsstudie som måler forholdene for ekteskap og barnefødsel i landet. Den siste studien, fra 2011, avdekket en rekordhøy andel single japanere. Henholdsvis 49 og 61 prosent av landets ugifte kvinner og menn oppga at de ikke var involvert i noen form for romantisk forhold – en samlet økning på nesten 10 prosent siden forrige måling.

«Djevelkoner»

Denne holdningen er utbredt blant unge, japanske kvinner: 90 prosent forteller myndighetene at et liv som singel er å foretrekke fremfor hvordan de ser for seg livet i ekteskap. Kanskje ikke rart, ettersom kvinner som forsøker å kombinere jobb og familie kalles «djevelkoner» på folkemunne, ifølge en artikkel publisert i The Washington Post i 2013. Japan belønner de ambisiøse, forutsatt at de er barnløse. For kvinner som ønsker en familie i tillegg, er mulighetene innskrenket. Så mange som 70 prosent av japanske kvinner forlater jobben etter å ha fått sitt første barn, ifølge tall fra myndighetenes fruktbarhetsstudie, og landet gjør det gjennomgående elendig på World Economic Forums årlige «Gender Gap»-rapport. I 2014 havnet landet på 104-plass av 142 land, bak land som Tajikistan og Bangladesh.

Sexløs storby: Tokyos travle bybilde er hypermoderne, men Japan er svært kulturkonservativt. Kyssing eller klemming på gaten er sjelden kost.
Sexløs storby: Tokyos travle bybilde er hypermoderne, men Japan er svært kulturkonservativt. Kyssing eller klemming på gaten er sjelden kost.

Ikke som Oslo

Som tidligere utvekslingsstudent i Oslo, har 21-åringen sett på kloss hold hvor annerledes holdninger til sex kan være.

– Nordmenn har et helt annet, og mye mer avslappet syn på sex enn japanere, forteller hun.

Oslostudentenes holdning til sex og forhold sjokkerte den unge japaneren. Gutter og jenter som ble med hverandre hjem etter et par kopper kaffe, eller – i de fleste tilfeller – etter en fuktig natt på byen, virket frastøtende og herlig uforpliktende på samme tid. Fascinert av Norges-oppholdet, gjorde Mika et forsøk på å ta med seg erfaringene hjem. Det skulle hun ikke gjort.

– Da vennene mine oppdaget at jeg hadde hatt sex uten å være i et fast forhold, ble jeg utstøtt. Flere venninner kalte meg stygge ting. Kjæresten til en av venninnene mine nekter fortsatt å ha kontakt med meg, forteller hun.

Eldrebølgen

Sett i lys av Japans demografiske problem er andelen single japanere er alarmerende høyt. I 2012 satte japanerne ny rekord: Aldri er det blitt født færre barn i landet, ifølge en artikkel i The Japan Times. De eldre blir stadig flere, mens fødselsraten peker streit nedover. Snart må det uunngåelige skje, og japanerne får en massiv eldrebølge skyllet over seg. Myndighetene er smertelig klar over problemet, og jobber på spreng for å finne tiltak som kan demme opp om eldrebølgen. Så langt har det imidlertid skortet på likestillingsperspektiv i forslagene – i 2013 ble det foreslått å forby abort for å øke fødselsraten.

Ung realisme

De lave oddsene til tross, Mika nekter å gi opp drømmen om å kombinere karriere med familielivet.

– Jeg vil gifte meg en dag, samtidig som jeg skaper meg en karriere, forteller hun.

Men romantikk har 21-åringen gitt opp.

– Da jeg var yngre håpet jeg på det. Nå er jeg mer realistisk. Jeg håper å finne en jeg kan stole på.

Powered by Labrador CMS