Sjarmerende perle verdt å oppdage

Svalestup er ikke nyskapende indierock, men de har fortsatt noe som fenger.

Publisert

Hvem: Svalestup

Hvor: Novafest på Dattera til Hagen

Sjanger: Indierock

Når: Fredag 19. april

Vokalisten Sigve Kvitvik åpner konserten med å ydmykt si at det nok blir vanskelig med de inderlige samtalene den neste halvtimen. Utsagnet setter paraplyen over kransekaka. Men selv om den nordlandske rockemusikk som snart fyller rommet er vanskelig å konversere i, er det ikke mangel på inderlighet i tekstene og musikken som brer seg utover. 

GAMMEL TRAVER: Til tross for at Svalestup ikke er et kjent navn på alles lepper (enda), har bandet holdt på siden 2016

Svalestup spiller ærlig, melodisk indierock. Musikken fenger og publikum ser ut til å kose seg. De inderlige tekstene om kjærlighet er sjarmerende sunget på nordlandsdialekt. Bandet skaper en sommerlig, rå og frisk stemning. Og selv om vokalisten forteller at han er forkjøla, for det snør fortsatt i april og han sliter litt med stemmen, er ikke dette noe som påvirker musikken merkbart. Kanskje er Kvitviks stemmen litt raspete innimellom, men han synger ut og treffer alle tonene. Bandet spiller med, lever seg inn og engasjerer publikum uansett. Musikken oppleves som om den kommer fra Svalestups rivende hjerte. Om du ikke har råd til konsertbilletter med Sondre Justad, ville jeg gått for det her.

Dette bandet er en liten hyggelig skatt, en bortgjemt, hvit badestrand på en øy i Lofoten der kaldt, friskt vann bruser inn over sanden og sola skinner i horisonten. Noe du kanskje ikke helt vet om før du bare plutselig er der, som må oppdages ved en tilfeldighet, etter å ha kjørt forbi i en rød van på sommeren en gang. En strand som alltid har ligget mellom de skarpe fjellene. For bandet har tross alt gitt ut låter siden 2016, selv om deres første album ikke kom før i 2023. 

Om du ikke har råd til konsertbilletter med Sondre Justad, ville jeg gått for det her

Mellom låtene forteller vokalisten at bandet så smått ble en spikret idé da alle tre medlemmene var på konsert nettopp på Dattera til Hagen, der konserten denne kvelden finner sted. Han oppfordrer publikum til å snakke med hverandre, for kanskje kan sidemannen eller en venn være samarbeidspartneren du trenger. Åpenheten Kvitvik oppfordrer til skinner gjennom i låtene til bandet, som også musikalsk oppleves som åpne og befriende. 

Etter konserten lurer man på hvorfor ikke bandet er mer kjent når de tross alt spiller godt sammen, har fengende musikk og gode tekster. Er det det at bandet ikke har promotert seg godt nok i sosiale medier? At de som et innadvendt og skjørt band faller gjennom den voldsomme tik-tok-promoteringen som må til i dagens samfunn? Det kan hende. En av publikummerne poengterer utenfor at musikken deres høres ut som all annen indierock han har hørt. Utsagnet hans er ikke feil, på samme måte som en fin, hvit strand i Lofoten bare er en av mange fine, hvite strender i Lofoten. Likevel ville jeg anbefale å dra på konsert med denne perlen av et sjarmerende og friskt indieband hvis du skulle få sjansen.

Powered by Labrador CMS