Skal gutten betale på første date?

Kan man forvente total likestilling, men likevel akseptere at menn betaler regningen på første date?

Publisert Sist oppdatert

 «Det er dårlig datingkultur i Norge, gutter vil liksom ikke investere noe i deg» blir sagt i en av Norges største podkaster. Også på Tiktok florerer det videoer hvor det diskuteres hvorfor menn bør betale på første date. Blant argumentene finnes blant annet: 

«Uansett hvor selvstendig du er, ønsker du følelsen av beskyttelse og sikkerhet»

«Jeg vil være med noen som lar min feminine energi komme ut»

«Kvinner har allerede investert mer i daten fordi de har brukt lang tid på å sminke og ordne seg»

Å bli spandert på blir sett på som et feministisk trekk. Da kjenner du din verdi og du setter standarden for forholdet. De samme jentene som snakker om seksuell frigjørelse og likestilling, kobler eldgamle tradisjoner og utdaterte kjønnsnormer til feminisme. 

Feminisme handler om frihet, likestilling og rettferdighet. Kvinner tjener i dag mindre enn menn og har mindre lederroller enn menn. Alle rettighetene vi har fått, har vi kjempet for. Og rettighetene vi ønsker, må vi fortsette å kjempe for. 

I min feministiske hjerne er det ikke et feministisk trekk å føye seg etter tradisjoner som stammer fra da kvinner ikke hadde noen rettigheter. Jeg tror våre feministiske formødre hadde snudd seg i graven om de hadde sett hva som i dag blir sett på som feminisme. 

Feminisme er ikke en kamp hvor man kan velge hvilke rettigheter man skal få - det er en kamp for fullstendig likestilling. Vi kan ikke kun være feminister når det lønner seg. 

For jeg tror ikke norske kvinner liker å bli spandert på hadde godtatt at det ene utelukket det andre. De ønsker de samme rettighetene og de kan kalle seg stolte feminister fordi denne transaksjonen handler om at kvinnene kjenner sin egen verdi. Finnes det noe mer feministisk enn det?

Ehhhh ja! Man kan for eksempel foreslå å splitte regningen, for å senere kunne forvente at du på lik linje som menn, skal få den lederstillingen du fortjener, med god samvittighet.

Det er likevel ikke slik at likestillingen går til grunne dersom du lar deg bli spandert på på første date. Men din verdi som kvinne skal ikke måles i hvorvidt en mann er villig til å spandere på deg på første date. Du kan bevare din integritet ved å foreslå å splitte regningen, og da slår du i samme sleng et slag for det feminister og kvinner har kjempet for i alle år.

Powered by Labrador CMS