Blodappelsin, våt bikkje og ferskenisté: Universitas tester årets sommerøl

Vil du bli sjømann, han kule fyren på nachspiel, eller rett og slett bare bælme nedpå et par øl? Her er Universitas’ guide til sommerens ølhylle

Publisert Sist oppdatert
Testens vinner: Sagene lys er rett og slett en sykt god øl.

Her i Norge elsker vi sommer. Vi elsker sommer så mye at vi har eget øl på sommeren. Har du noen gang sett “Birra di estate?” “Bière d’été?” eller “Cerveza de verano?” i utlandet? Niks, for i utlandet har de ikke tørna helt etter de fikk kjempemasse penger. Her i Norge derimot, har vi masse penger vi liker å bruke på ting. Blant annet en flora av 30 forskjellige limited edition sommerøl. Det er et enormt privilegium.

Blant ølhyllas nye sesonggrønnsaker finner vi for eksempel skjærgårdspils, ankerpils, og en regnskog av tropisk IPA. Idéelt sett skal disse være lyse, lette, fruktige, kanskje bitre, og lette å bælme. Feltet kan likevel være vanskelig å manøvrere! Her er Universitas’ offisielle guide.

TESTENS FAVORITTER

Testens vinner: Sagene lys. Lett, rund, og leskende. En sykt god øl. Du kan med fordel hive ut Corona Extra for denne røveren fra oppe i høgget.

Testens hagefest: Kronenbourg 1664 Blanc Rosé. Fruktig, fransk, og litt dyr. Kronenbourg har gjennomskuet oss.

Testens bånner: Ringnes skjærgårdspils er det eneste gode sommerølet som fås på halvlitersboks. Denne klarer du en sekser av.

Testens underdog: Hansa Shandy Grapefrukt. Perfekt avbrekk fra ølen, med frisk og god smak, samt fin alkoholprosent.

Vanlig pils: Vanlig pils er godt, det. Også på sommeren. Kan drikkes både varm og kald.

ØLENE

Hansa Sitrus Radler
2.4%

Testens første duggfriske ligger gjenglemt i isbøtta når festen er ferdig. Det er greit det. Lett og fruktig, syrlig og ikke for søt, men den har jo helt klart for lite alkohol. Den ene panelisten har vært på ferie i Tyskland, og sier han føler seg som en feit og solbrent tysker på en flyplass. Barna hans er minst like tjukke. Det er noe off med viben her.
Sommerlighet: Svett og varm flyplass med dårlig klimaanlegg. Yuccapalmene her er laget av plast.

Karakter: C

Borg Never Ending Sommerøl
4.7%

Lurer ikke oss: Kul engelsk tittel lurer ikke oss, Borg!

Ohhh kul engelsk tittel. Lurer ikke oss. Borg kan bare prøve seg, for dette smaker utvanna Tuborg, og det er bra jobba. Bare å knabbe noen fra kjølen hos mor og far når du ikke må betale for dem selv, for dette er bare dyrt kullsyrevann med skikkelig kjip ettersmak. Svært høy bælmefaktor trekker opp fra stryk.
Sommerlighet: Overskyet.

Karakter: D

Aass Sommerøl Lys Lager
4.7%

Snarere enn slik vi forestiller oss det smaker å ta en slurk av Drammenselva i tindrende vårsol, har vi her fått en litt tykk og smøraktig øl som smaker gulost. Ikke særlig lett, ikke særlig frisk. For lite syre. Kvalmen melder seg etter en halv boks, og nå har vi ikke plass til pølse.
Sommerlighet: Sol og overskyet. Grillen er kald.

Karakter: C

Aass Ankerpils
4.7%

Når du har ankret opp seilbåten og senket seilene og står på brygga i full blest, er det formodentlig en slik du vil ha. Dessverre er ikke ølen god nok til å duge som vindjakke. Den er litt sur, ikke spesielt sommerlig, og smaker som den kan drikkes med noe spekemat på siden. Litt rømmepreg, faktisk.
Sommerlighet: Flau vind.

Karakter: C

Kronenbourg 1664 Blanc Rosé
4.5%

Kronenbourg har gjennomskuet oss. Nordmenn elsker fruktøl som er litt dyrt, og attpåtil er den på glassflaske og fransk. Smaksmessig lett, fruktig, syrlig, ikke for søt, og holdes fin og kald i glassflaska. Skal du lange én øl til 16 år gamle jenter utenfor Kiwi i sommer er det denne. Den er veldig god.
Sommerlighet: Farevarsel! Tredve grader og stor fare for å kose seg gløgg ihjæl!

Karakter: B

Tuborg Lite Ice
4.2%

Tuborg Lite Ice: Det er umulig å skjønne hvorfor dette ølet eksisterer.

Denne smaker ingenting, er dyr, og har lite alkohol. Veldig høy bælmefaktor, men du går finans og er helt jævlig og bør ikke drikke mer. Det er vanskelig å skjønne hvorfor dette ølet eksisterer.
Sommerlighet: Regn.

Karakter: Stryk.

Tuborg Sommerøl
4.5%

Pregløst og kjedelig. Smaker ingen ting. Designet er bra, men der stopper det. Danskene hakke skjønt dette med sommerøl, og Tuborg må ta seg sammen. Én karakter for bælmings.
Sommerlighet: White party der du har lyst til å dra hjem etter én time.

Karakter: E.

Ringnes skjærgårdspils
4.6 %

Lett, lys og fruktig. Både syrlig og rund, med et hint av smøraktig sødme. Mulig en perfekt sommerøl? “Denne spør om samtykke før den knuller meg i munnen”, sier noen i redaksjonen. Vulgært, men det går faktisk ikke an å si seg uenig.
Sommerlighet: Dette skriker sommer. Rhododendronen bugner, og det er vanningsforbud i Oslo kommune.

Karakter: A.

Ringnes lite sommerøl
4.3%

Hot girl summer! Deilig duft av smurfegodteri uten at det blir påtrengende. Lett smak av frisk ferskenisté med kullsyre. Bedre enn vanlig Ringnes Lite. Testens andre til å gjennomskue oss. I tillegg er den fryktelig bælmevennlig.
Sommerlighet: Lettkledd og deilig. Få det på!

Karakter: A

Nøgne Ø High Five Tropical IPA
4.7%

Nøgne Ø har gitt oss fire svarte ølbokser som hinter om det motsatte av sommer. Alle koster dobbelt så mye som vanlig øl. Vi legger vekk fordommene og besmaker: Besk blodappelsin med ettersmak av gammalt gress. Lite sødme og friskhet. De har forsøkt med navnet, men utover det er det ingenting ved dette som minner om sol.
Sommerlighet: Du sitter inne og gamer.

Karakter: Ikke besvart

Nøgne Ø classic premium lager
4.7%

Denne smaker som vanlig øl bare at den er litt mer tyktflytende og har mer preg av blader og gress. Ingen frukt og ingen syre. Fremdeles dobbelt så dyr. Kommer i svart boks med grønn busefarge. Passer bedre til fårikål enn sjømat, hører vi fra corner'n.
Sommerlighet: Regn og vind.

Karakter: Ikke besvart, og Nøgne Ø holder på å miste studieretten.

Nøgne Ø 4885 Blanc
4.7%

Ringnes skjærgårdspils: Mulig en perfekt sommerøl?

En snerten liten pike som smaker litt våt hund, litt pepperkake og litt soggy tacoskjell. Noe sitrus er det også, og enkelte påstår at koriander er involvert, men dette finner man ingen spor av. Nøgne har skjerpa seg siden forrige semester. Dette er bra greier.
Sommerlighet: Atten graders badevann og lette skyer. Akseptabelt.

Karakter: C

Nøgne Ø South Coast
7.5%

Siste fra Nøgne er en kjempe-nachspiel-øl. Man blir drita full, men man får den ned. Kule typer får lene seg tilbake og skryte av at de har råd til å dra på Vinmonopolet for å bruke 63 spenn på en halvliter. Her har de hatt “elle melle” på en grønnsakshage og gått for alle sammen; det er en fryd når alle smakene av barnål, gress og frukter blander seg i munnen sammen med en heftig alkoholprosent. Varmen brer seg i kroppen.
Sommerlighet: Hett nachspiel. Masse gutter med band-t-skjorte og klinings med siggsmak.

Karakter: B

Halmstad Aloha Waikiki Beach Classic
4.7%

Ikke en øl, men en slags cider med ananas og mango. Herremennene er skeptiske, men mange i redaksjonen jubler. Smaker likedan laken i ananasringer. Ananas ringer? Ananas ringer. Vi tar den. Tvillingtårnene har falt? Denne kræsjer inn i munnen, men det holder med én.
Sommerlighet: 40 grader på beach bar på Bali. Har sett på skilpadde og tatt på delfin! De er bare såå rare her nede i Indonesia.

Karakter: B

Hansa sommerøl
4.5%

Denne ølen er det norske fotballandslaget. Folk bryr seg, men kun av affeksjon. I realiteten er den en totalt irrelevant spiller. Kleint midt mellom øl og ingenting. Smaker ikke vondt, men bare veldig lite. Det blir pluss for bælmings, det da.
Sommerlighet: Bergensregn som hamrer ned i øltønna.

Karakter: C

Hansa Shandy Grapefruit
4.7%

Hansa Shandy Grapefrukt: Ja! Tre ganger ja!

En shandy, får vi vite, er som en radler, bare dobbelt så sterk. Dette er et herlig avbrekk fra resten av røkla. Smaker perlende grapefrukt; bittert, lett og leskende; og det er ikke for søtt heller! Redaksjonen jubler og hoier at den skal få A!
Sommerlighet: Sola steker og du er skeiv i skøyta. På med solbrillene og play it cool. Zing!

Karakter: A

Fredrikstad sommerøl
4.7%

Frekkstaaa pils- Hæællaaaa. Ille god eller? Ille dåli si. “Idyll” er på anlegget, men stemningen klarer ikke redde denne frekkasen fra Frekksta, som er så lett og lys at den ikke smaker noe som helst. Bitter er den også. Lite annen grunn til å kjøpe dette med mindre du er lokalpatriot. Frekkstaaaaa.
Sommerlighet: Varm rånebil.

Karakter: D

Dahls sommerøl
4.5%

En stygg øl som smaker råttent. Rund smak på helt feil måte. Null syre og friskhet å spore. Æsj!
Sommerlighet: Nidarossommer med 12 grader og regn. Hang etter nach på Svartlamon.

Karakter: E

Sagene Mango IPA
4.7%

Denne er tjukk og kremete, litt for søt, og er så bitter at den har blokka meg på Facebook og Vipps. Testens laveste bælmefaktor. Rett og slett bare for mye av alt. Kaos uten balanse. Her begynner det å oppstå uro i redaksjonen, og vi må skjenke i en ny øl før det blir dårlig stemning.

Sommerlighet: Det ser ut som det er fint vær ute, men det blåser. Du burde tatt med ull.

Karakter: D

Sagene Lemondrop Pale Ale
4.7%

Voldsomt til fjasete navn. Her besvares høye forventninger av totalt mageplask. Lite sitron og frukt, lite smak generelt. Litt bitter, men ikke nok til at det river. Du tar ham hjem. Men så har han whiskey dick. Attpåtil finner han ikke klitoris. Redaksjonen starter med heiarop om hvor dårlig den smaker. Vi må sjenke en ny øl, og det fort.
Sommerlighet: Sykt dårlig luft inne på Youngs. Er han egentlig så kjekk?

Karakter: Stryk

Løkka pils: God og rund, men trekk for ekstremt lav bælmefaktor!

Sagene Lys
4.5%

Lett og gyllent øl med fin syre, lett sødme, og et hint av frukt. Duggfrisk glassflaske med blå etikett. Smaker litt som hasj også. Et helt perfekt sommerøl. Faktisk endra bedre enn Corona. Vi er glade nå, vi ler og koser oss, skrur på deLillos og stemmer i.
Sommerlighet: Du støver ned under syrinene i stensparken med en bok på brystet.

Karakter: A

Sagene Blanc
4.7%

Det er mange øl i denne testen. Veldig mange øl. Denne ølen er rar og bitter. Som Juicy IPA med mindre juice. Ikke smaker den særlig av sitrus heller. En dårlig blanc. Du klarer maks én.
Sommerlighet: Bakrus på kjip hagefest med kolleger som vil snakke om havvindsatsningen.

Karakter: C

Sagene Bysommer IPA
6.5%

Gamle frøken Frantzen kasta utslagsvannet neri øltønna på Sagene brygge rett ved Akersælva. Alle unga fikk skabb, men det skulle man ha på den tida. Dom: Sagene sliter med å lage gode IPA som balanserer bitterheten med friskere toner. Mye alkohol redder den fra stryk.
Sommerlighet: Du får ikke lov å svømme i Akerselva, og det er tarmbakterier i fjorden. Null badings i dag.

Karakter: E

Grünerløkka Brygghus Bringebææærliner Weisse
3.7%

Frisk, oppkvikkende og sur på den gode måten. Spennende! Lav alkoholprosent og en drøy pris på 59 kroner for 0.33 liter gjør den ikke spesielt studentvennlig, men kanskje du kan stjele en fra festen til foreldrene dine mens de ikke ser?
Sommerlighet: Voksenfest, på med linskjorta.

Karakter: A

Grünerløkka Brygghus Løkka Blonde Ale
4.7%

Smaker litt svett, litt kålrot. Det er rart at en øl smaker sånn. Til å være lys er den ganske tjukk, lite frisk, og ettersmaken er besk. Det er som om onkelen din har brygget en skikkelig kjip øl i kjelleren med gymsko oppi. Han er så glad i å jogge, han.
Sommerlighet: Svetten renner nedover kroppen. Gå og ta deg en dusj.

Karakter: D

Grünerløkka Brygghus Løkka pils
4.7%

Humlesmaken er overveldende. Bitter og seig. Allerede etter én slurk kjenner man at man er i ferd med å ese ut sånn som Violet Beauregarde i Charlie og sjokoladefabrikken. En feit og rund øl. Akkurat som en humle! Det er godt, men mye. Trekkes to karakterer for ekstremt lav bælmefaktor.
Sommerlighet: Fuktig blomstereng med masse tjukke humler. Bzz bzz bzz!

Karakter: C

Grünerløkka Brygghus Hverdags-IPA
4.7%

Nordlands sommerøl: Smak av honning!

Smaker bittert sånn som IPA skal, litt furunål, litt frukt, og veldig mye vann. Lite annet er det. Inflasjonen påvirker visst også øl. Folk blir triste av å drikke den. Det eneste den inspirerer er en kapitalismedebatt for å komme til bunns i hvorfor vi har så mye øl og hvorfor så mye av det er så uoriginalt. Allikevel vil ikke Universitas-redaksjonen gi den stryk. Den er jo en helt vanlig, kurant øl som funker sånn passe greit om du ikke har andre alternativer.
Sommerlighet: Du er bakfull på en svett lesesal og har eksamen om to dager. Hverdan.

Karakter: C

Nordlands sommerøl
4.5%

DeLillos durer og går på anlegget. Smak av honning! Lett, rund, syrlig og fruktig. Gyllen og lys farge. Dufter kjempegodt. Den er stabil, den er stødig; en trebarnsfar som sparte ti år i BSU for å kjøpe seg bolig. Folk smiler. De sier snille ting til hverandre.
Sommerlighet: Parkpromille i solnedgang, og han kjekke har akkurat tatt frem kassegitaren, uten at det er irriterende!

Karakter: B

CB Feriepilsen
4.5%

Ok, Kristiansand! Hva har du å by på i år? Vi forventer en ekte sørlending; en stille og kjedelig, gladkristen fyr. Dette er imidlertid mer påtrengende; smaker vann og lukter som et kjøleskap fylt med mugne grønnsaker; litt som nyslått gress som er blitt liggende på plena i et par dager. Den eneste grunnen til å kjøpe denne er sørlandspatriotisme, og at det jordiske liv skal leves i stille fortielse.
Sommerlighet: Konfirmasjonsleir.

Karakter: D

Vanlig pils…
4.7%

Vi er på dette tidspunktet smålei av å smake på ny og “spennende” øl. Mange var gode, det skal sies, men redaksjonen har begynt å knekke Frydenlund, Ringnes og Hansa og Aass pilsner over bordet. Vi hører svake stønn av tilfredsstillelse når vi kan reise på smaksnachspiel vekk fra mumbo jumbo tropical IPA og seilbåtpils. Vanlig øl er godt, det.
Sommerlighet: Passer like bra til å drikkes på stekende het holme, som styrepils i båten, eller til en bønne i skateparken. God både varm og kald.

Karakter: Aaaah. A!

Powered by Labrador CMS