Stress og strekk med SiO

SiO Helses psykomotoriske fysioterapeuter strekker seg langt for å hjelpe studenter håndtere stresset hverdagen byr på.

Publisert Sist oppdatert

Det er tirsdag morgen, og jeg står opp med feil fot. Fra den første tanken landet bak pannen min, hadde stresset klart å trenge seg inn i blodet. Jeg tenker, altså stresser jeg. Hvordan skal man i en slik stivbeint og heseblesende hverdag finne et øyeblikk av indre ro?

Flere tirsdager i september tilbyr psykomotoriske fysioterapeuter i SiO Helse et 30 minutters webinar, med intensjon om å hjelpe deg med å bli mer bevisst på hvordan du belaster kroppen din i løpet av studiedagen, og med det håndtere det hverdagslige stresset litt bedre.

Etter en rask påmelding noen dager i forveien, blir man tilsendt en link for å få logget seg inn på Zoom-møte. Her var det allerede mange ting som stresset meg. Den største av dem var Zoom selv. Jeg satt klar bak mitt eget skrivebord klokken 14:56 for å logge inn når møtet startet klokken tre sharp. 

Da jeg skulle trykke på linken, funket den ikke fordi jeg tidligere – av sinne og stress – hadde slettet Zoom fra pc-en min. Etter litt krangling og stressing med skjermen blir jeg plutselig møtt på andre siden av en av SiOs psykomotoriske fysioterapeuter som sitter på en yogaball inne i et helt anonymt Zoom-møterom. Og det var her inne alle mine fordommer og forutinntatte ideer om dette kurset ble most.

Fysioterapeuten på ballen møtte meg med en så stor ro og trygghet at jeg var klar til å høre på alt hun hadde å si, uten å tenke meg om flere ganger. Vi startet med å bevege på ryggen, krumme og svaie, mens vi ble fortalt i en rolig stemme hvordan dette skal hjelpe oss gjennom lange dager på lesesalen. Plutselig skal bena beveges, og vi lærer at det er viktig med bakkekontakt, og ofte da uten sokker og sko. Så etter at bena er varme skal armene få teste seg og jeg slenger dem rundt, akkurat som jeg blir fortalt.

Jeg står altså på rommet mitt og strekker og tøyer foran en skjerm med en stemme som forteller meg hva jeg skal gjøre. Jeg forventet å sitte stille og skrive ned et par tips, men ikke dette. For å roe ned blir det guidet ansiktsmassasje for å ta vekk bekymringsrynker. «Bra!» roper fysioterapeuten mens jeg tafser meg selv i pannen, for så å bli instruert om å gi meg selv en øremassasje. Jeg tar meg selv i å lure på hvorfor jeg aldri har benyttet meg av dette tilbudet til SiO før.

Fordi dette lille stressreguleringskurset er ikke det eneste kurset som SiO tilbyr sine studenter. De tilbyr også kurs med navn som tankevirus og sorgweekend – altså et bredt spekter av ulike ting som kanskje kan hjelpe deg gjennom hverdagen, eller iallfall gi hverdagen et lite ekstra piff. Problemet er nok bare at de blir litt oversett.

Halvtimen er ferdig, og fysioterapeuten er åpen for individuelle samtaler. Til resten er det takk og farvel, og på gjensyn til neste gang. Jeg sitter igjen med en stor nysgjerrighet over hvem jeg har delt denne opplevelsen med av de andre anonyme deltakerne. Men det får jeg aldri vite, og det er greit. Det var virkelig en god følelse jeg satt igjen med etter å ha opplevd denne lille absurditeten av en aktivitet midt i studiehverdagen.

Powered by Labrador CMS