Studentenes viktigste pris

Nå er nominasjonene til Studentenes Fredspris 2025 åpne. I en verden full av krig og konflikt er prisen viktigere enn noen gang

Publisert

Demokratiet er på retrett verden over, og det er krigstilstander på alle verdens kontinenter. Som ung person i 2024, er det ikke rart om alt føles litt håpløst av og til.

I sårbare tider går negativ utvikling ofte hardest utover de unge. Men de unge er også ofte de første og mest iherdige fredskjemperne. Over hele verden, finnes det mennesker som kjemper for fred, demokrati og menneskerettigheter. De har ikke mistet håpet. De kjemper fortsatt. Og de trenger vår hjelp.

I flere av disse kampene er det studentene som står i spissen. De risikerer hele sin framtid for å stå opp mot urettferdighet. Studentenes Fredspris ble skapt som et verktøy for å løfte opp deres stemmer. Siden 90-tallet har Studentenes Fredspris arbeidet med å gi studentaktivister ressurser, nettverk og en plattform. Prisen gis ut hvert andre år på vegne av alle studenter i Norge. Neste pris gis offisielt ut neste vår.

De unge er ofte de mest iherdige fredskjemperne og de trenger vår hjelp

I 2023 gikk prisen til DOXA Magazine. DOXA fikk prisen for sitt arbeid for studentrettigheter og ytringsfriheten i Russland. I tillegg til den offisielle prisoverrekkelsen og pengepremien, reiste DOXA rundt i Norge for å snakke med politikere og studenter. Prisen ble et talerør, som sikret at ytringsfriheten i Russland igjen ble satt på dagsordenen. Slik de selv sa i en pressemelding, var prisen en bekreftelse på at arbeidet deres ikke hadde vært forgjeves.

DOXA minner oss alle på at vi ikke må miste håpet. Vi må, og vi kan bygge en bedre verden. Vi kan bygge en verden hvor medlemmene fra DOXA kunne fullført utdanningene sine, istedenfor å være tvunget i eksil. En verden med ytringsfrihet og menneskerettigheter. Men det krever solidaritet fra oss som studerer i Norge.

I 2025 skal Studentenes Fredspris gis ut igjen. Kanskje kjenner du til noen, som i likhet med medlemmene i DOXA fortjener anerkjennelse for det viktige arbeidet sitt. Nominerer kandidater via nettsiden til Studentenes Fredspris. Nominasjonsfristen er 14.april. Vi trenger dine innspill. Vær med å bygge en bedre verden!

Powered by Labrador CMS