Klimademonstrasjoner verden over:

Tar til gatene: Et titalls demonstranter brukte lørdag formiddag til å demonstrere foran Stortinget i Oslo. I Glasgow demonstrerte 100.000.

Studenter er lei av tomme løfter

Klimaaktivister over hele verden strømmet denne helgen til gatene. Foran Stortinget i Oslo var det bare et titalls personer som møtte opp.

Publisert Sist oppdatert
Ord uten handling: Ragnhild Klungtveit studerer Miljø og utvikling ved NMBU og savner at Norge serverer noe mer enn bare ord uten handling.

COP26

  • COP står for Conference of the Parties.
  • Det var under COP21 i 2015 at Parisavtalen ble vedtatt, som går ut på å holde den globale temperaturstigningen over 30 år under 2 grader.
  • Hvert femte år skal nasjonene legge fram nye, mer ambisiøse klimamål.
  • COP26 avholdes i Glasgow i Skottland på vegne av Storbritannia og Italia.
  • Kilde: Dagsavisen, COP26 Explained

Trommemusikk innleder lørdagens klimademonstrasjon utenfor Stortinget. Anledningen er det pågående klimatoppmøtet i Glasgow. Én uke inn i forhandlingene er demonstrantene oppgitte.

– Vi ønsker ikke å fortsette med fossil energi. Vi ønsker en rettferdig politikk som gjør at vi når 1.5 graders målet. Da er det helt på sin plass at «dagens fossil» går til Norge, sier Isabelle Auby.

Hun er koordinator for studentlaget til Framtiden i våre hender (FIVH), og student i utviklingsstudier ved Universitetet i Oslo (UiO).

Sammen med Spire og Natur og Ungdom (NU) står FIVHs studentlag for koordinering av demonstrasjonen som er en del av verdensomspennende demonstrasjoner arrangert av klimaaktivister.

Les også: Samiske klimaaktivister reiser til COP26: Krever at urfolk får større plass i klima­kampen

Verstingpris

Særlig oppgitte er de oppmøtte demonstrantene over Norges innsats på klimatoppmøtet.

For selv om det internasjonale samfunnet etterlyser et grønt taktskifte vekk fra fossile brensler, så trakk statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fram norsk gass som en del av svaret på å løse klimakrisen da han holdt tale under klimatoppmøtet i Glasgow sist uke.

Utspillet førte til at Norge fikk verstingprisen «dagens fossil». Prisen deles ut daglig av Climate Action Network (CAN) til landene som «gjør mest for å bidra minst» under klimaforhandlingene. Prisen ble første gang delt ut i 1999.

Vestens maskulinitetskultur

Klimaaktivist Susanne Lone fra Extinction Rebellion (XR) inntar den provisoriske scenen foran Stortinget.

– Det er i hovedsak Vestens maskulinitetskultur som har brakt oss hit vi er i dag, sier hun.

Lone taler om klimatiltak som må gjennomføres i solidaritet med det globale sør. Hun mener Vestens overforbruk går utover urfolk og marginaliserte grupper i verden.

Siden utslippene fortsetter å stige, understreker hun at årets klimatoppmøte er det viktigste noensinne.

Klimatiltak i solidaritet: Klimaaktivist Susanne Lone fra Extinction Rebellion (XR) inntar den provisoriske scenen foran Stortinget. Hun mener dette klimatoppmøtet blir det viktigste noensinne.

Les også: Her jobber studentene for å redde Oslofjorden

Få oppmøtte

Men til tross for at demonstrantene møtte med trommer, tøffe krav og meningstunge plakater, har kun et titalls personer møtt opp for å vise sin støtte.

– Det hadde vært fint om Norge faktisk gjorde noe, men det vi får servert er dessverre bare ord uten handlinger

Allette Steffensen Alværvik, student

Blant de som deltar i demonstrasjonen er flere klimaambisiøse studenter. De har store forhåpninger for klimatoppmøtet, men opplever at få av disse innfris.

– Jeg er her fordi jeg er lei av at man hvert år gir løfter om at man skal bekjempe global oppvarming, uten at man faktisk gjør noe med det. Det gjør meg bekymret for fremtiden til folk i Norge og globalt, sier UiO-student Øystein Fossbråten Wennersgaard .

Han mener likevel det positive med klimatoppmøtet er at verdensledere samles for klimasamarbeid. Ting må skje på internasjonalt plan, påpeker han.

– Men hittil mener jeg at løftene er svake og for lite bindende. Det gis dessuten for mye innflytelse til næringslivet, noe som truer forhandlingene.

Internasjonal klimabølge

Mens demonstrasjonen i Oslo forble nokså liten, ble det lørdag arrangert over 100 demonstrasjoner i Storbritannia alene, ifølge BBC. Den største fant sted i Glasgow, der rundt 100.000 deltok.

På lørdag var det over 200 ulike arrangementer og protester i mer enn 100 land, melder NTB.

I nabohovedstaden København deltok opp mot 10.000 mennesker i en klimademonstrasjon, mens nesten 40.000 mobiliserte i Amsterdam. I tillegg skal det ha vært store demonstrasjoner i Kenya, Tyrkia, Frankrike, Brasil, Australia, Sør-Korea og Canada.

Romslig: Det var nokså godt med plass mellom hver person som møtte opp foran Stortinget lørdag.

Håper på bedre oppmøte fremover

I en SMS til Universitas etter demonstrasjonen innrømmer Auby fra FIVH at hun hadde håpet på bedre oppmøte også i Oslo.

«Det er utrolig bra at det var bra oppmøte i resten av verden, så må vi bare få i gang demostemningen blant klimaaktivister og klimaengasjerte i Norge også i tiden fremover! Det har jo heller ikke vært arrangert så mange demonstrasjoner for klima i Oslo siden Norge åpnet igjen, og kanskje folk trenger litt tid til å bli vant med å komme seg ut i gatene igjen,» skriver hun.

Klimatoppmøtet varer frem til fredag 12. november.

Powered by Labrador CMS