Villa Eika: Innleggsforfatteren, Oline Sæther, er leder av Studentparlamentet ved UiO, som holder til i Villa Eika.

Kjære student, ikke vær flink!

Det var ikke før jeg sluttet å være flink, og gjøre alt jeg burde, men heller startet å utforske, og ta eierskap til studentlivet, at jeg virkelig begynte å elske det å være student, skriver innleggsforfatteren.

Publisert Sist oppdatert

Lite gjør meg mer gira enn å se UiO yre av liv, med faddere og ferske studenter. Til alle nye, velkommen til UiO. Til alle andre, velkommen tilbake! Vi i Studentparlamentet – studentenes øverste organ – er klare for å gi gass og bruke året til å kjempe videre for at UiO skal bli et enda bedre sted å være student.

Kanskje er dette ditt første møte med livet som student. Kanskje er du nervøs og usikker på hva du vil møte. Eller er du bare gira og vil komme i gang? Uansett, vit at det finnes andre som føler det akkurat sånn som du gjør.

Folkene du møter vil gi deg støtte, og lære deg mer enn noen bok kan gjøre alene.

Oline Sæther, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo

Selv hadde jeg mange spørsmål. Hvorfor snakket alle om å skaffe seg kollokviegruppe - og hva er egentlig forskjellen på førsteamanuensis og professor?

Men viktigst av alt: Hva innebærer det egentlig å være student?

Heldigvis møtte jeg omsorgsfulle faddere og medstudenter som er blitt venner for livet. De ga meg råd om bøker og hvilke forelesere jeg for all del ikke burde sovne i timen til.

Dette er hva jeg har lært.

Mitt første år som student var jeg flink – jeg fulgte alle råd.

Det førte til gode resultater, men det var ikke før jeg sluttet å være flink, og gjøre alt jeg burde, men heller startet å utforske, og ta eierskap til studentlivet, at jeg virkelig begynte å elske det å være student.

For det første, ikke vær flink – prøv heller å bli dyktig. Finn ut hva som funker for deg. Kanskje liker du å lese boka fra perm til perm, men still spørsmål ved om det faktisk er sånn du lærer best?

For det andre, bruk studietiden til å vokse som menneske. Jeg har innsett at studentlivet er så mye mer enn det som undervises i timene: Still spørsmål og vær nysgjerrig. Prøv nye ting, oppsøk alt du tror du kan like, og prøv å møte mennesker som tenker helt annerledes enn deg, selv om det er skummelt. Folkene du møter vil gi deg støtte, og lære deg mer enn noen bok kan gjøre alene.

Studietiden er en fantastisk tid. Men husk å gjøre den til din egen.

Powered by Labrador CMS