Romløs: Malcolm Hoyt (20) har aldri før hatt sitt eget rom. Nå bor han i et skap.

Students of New York

Hvordan overleve i en by med skyhøy husleie og folk som alltid er stressa? Vi har vært på soverommet til syv New York-studenter.

Publisert Sist oppdatert

Alex Roller (20)

 • Oppvokst i Wisconsin
 • Husleie: 7880 NOK
 • Stemmer: Hillary Clinton
 • Studerer: Teater

Det ligger en dorull ved siden av sengen min, men den er ikke der for det dere tror altså. Jeg har vært forkjøla.

Når det kommer til valget, tenkte jeg en stund at jeg skulle stemme en tredjepartikandidat, men ingen av de kandidatene er helt gode. Gary Johnson (The Libertarian Party) er jo ganske idiot, selv om Trump er den største drittsekken. Noen ganger kan drittsekker gjøre gode ting, men ikke han. I tillegg har han ingen erfaring med politikk. Hvis han får tilgang til USAs atomvåpenlager kan han starte en krig med Russland i morgen.

Det som er viktig for studenter i valget, er studielånet. Hillary har sagt at hun vil fjerne studenters gjeld, men jeg tror ikke landet vårt har råd til det. Det er helt urealistisk. I tillegg vil hun gjøre høyere utdanning gratis, men det kommer ikke til å påvirke meg fordi jeg går på en privatskole. Jeg synes privatliv og overvåkning er et viktig tema. De har ikke håndtert dette godt nok. Alle republikanere og demokrater hater whistle blowers som Edward Snowden. Jeg synes han gjorde en veldig viktig jobb. Han er min helt.

Mike Hamilton (33)

 • Oppvokst i Chicago
 • Husleie: 6880 NOK
 • Studerer: Master i miljøpolitikk
 • Stemmer på: Hillary Clinton

Jeg har klart å registrere meg på feil parti, på «Independence Party». Det resulterte i at jeg ikke fikk stemme under primærvalget (når man velger partikandidat journ. anm). Planen var å stemme på Bernie Sanders. Faren min ble kjempesint på meg for det. Det var ganske kjipt.

Jeg kommer til å stemme på Hillary nå, men jeg er ikke veldig fan av henne. Men hun er bedre enn Trump uansett. Jeg synes lokalvalg er viktigere, de kan gjøre mer for oss. I New York gjør det ikke så stor forskjell om jeg stemmer Hillary eller Trump fordi flertallet stemmer på demokratene uansett.

Jeg bryr meg mye om miljøet og jeg tror det er vanskelig for folk å forstå hvor viktig det er. I Chicago drev jeg en hage for å fø en skole med barn med funksjonshemning så de kunne spise sunn og økologisk mat. Det er utrolig dyrt å bo i New York, jeg bor i en leilighet i Brooklyn med tre andre og betaler mye. Jeg er på jakt etter en ny jobb eller et stipend. Fra før har jeg allerede to andre jobber. Jeg hjelper en professor på skolen min og jeg registrerer hvor maten skolen kjøper inn til kantina kommer fra.

Malcolm Hoyt (20)

 • Oppvokst i New York
 • Husleie: 0 NOK
 • Studerer: Teater
 • Stemmer: Hillary Clinton

Jeg har aldri hatt mitt eget rom, så da jeg ble 16 år ryddet tanten min ut skapet i leiligheten vår og malte det om, så jeg fikk mitt helt eget sted. Jeg var så glad. Her trives jeg så godt.

Jeg bor sammen med moren min og broren min. Broren min sitter i rullestol, så jeg hjelper moren min ofte med han. Det er sikkert derfor jeg fortsatt får bo gratis. Moren min smører fortsatt sandwicher til meg, det er veldig beleilig, men jeg blir flau av det noen ganger. En dag skal jeg flytte ut, men da må jeg få meg en jobb.

Veldig mange sier at folk fra New York er lite imøtekommende, men jeg tror det handler om at de ofte er opptatt med noe, og hvis de føler seg feilbehandlet får du lett høre det.

Jeg skal garantert stemme, men det kommer til å være en motvillig stemme for Hillary. I en ideell verden ville Bernie Sanders vært kandidaten.

Zoe Sher (17)

 • Oppvokst i Hawaii
 • Husleie: 19 000 NOK
 • Studerer: Skuespill
 • Stemmer: Donald Trump (men for ung)

Jeg er fra en liten øy på Hawaii. Det er mange surfekonkurranser der. Jeg savner det veldig, men det er ikke så lukrativt hvis du vil bli skuespiller. Da er New York et bedre sted å starte karrieren sin. Jeg elsker teater og film, og det er derfor jeg er her.

Jeg kjøpte mine første jeans i dag. Jeg gikk rundt i byen for å kjøpe litt varmere klær. På Hawaii trenger man aldri bukser. Jeg har lyst til å lære meg å bo kalde steder, de siste dagene har det vært så kaldt at jeg har gått med lue og to skjerf rundt hode. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal klare det.

Jeg kan ikke stemme ennå, men hvis jeg kunne hadde jeg stemt på Trump. Jeg synes han virker mest ærlig. Moren og faren min er splittet – hun stemmer Hillary og han stemmer Trump. De er heldigvis fortsatt gift.

Hanna Soudah (20)

 • Oppvokst i Virginia
 • Husleie: 19 000 NOK
 • Studerer til å bli skuespiller
 • Stemmer: Ingen

Den siste uken har jeg bare spist kylling og pasta. Jeg orker ikke å lage middag. Min favorittrett er sushi og jeg klarer ikke å sette ord på hvor godt laks er. Dersom jeg hadde mer penger ville jeg spist det hver dag.

Jeg kan stemme ved valget, men jeg velger å ikke gjøre det. Jeg tenker at min stemme ikke kommer til å endre noe. Jeg vet at det er viktig å stemme og kanskje hvis jeg likte eller var enige med noen av kandidatene ville jeg gjort det. Jeg synes ikke at jeg skal avgjøre noe når jeg ikke er enige med noen av dem. Familien min er ikke særlig politisk, moren min stemmer heller ikke og jeg snakker aldri om politikk med faren min.

Ridge Romero (18)

 • Oppvokst i Louisiana
 • Husleie: 19 000 NOK
 • Studerer: Performance art
 • Stemmer: Donald Trump

De sier at New Yorkers er de tristeste menneskene i landet og der jeg er fra, en liten by i Louisiana, er de lykkeligste. Men jeg er ikke helt enig, fordi i hjembyen min er det lett å smile til alle. Vi er 5000 mennesker. Hvis man smiler til alle her får man vondt i smilemusklene. Det er for mange folk.

Jeg har stemt på Trump. Som person er jeg veldig forskjellig fra ham, jeg er blant annet ikke like utadvendt som ham. Jeg er heller ikke en republikaner, men jeg er mest enig i deres syn fordi jeg er veldig religiøs. Jeg fant gud da jeg var 14 år. Den gangen gikk jeg forbi en kirke hvor de hadde et stort band som spilte hellig musikk.

Jeg gråter ikke ofte, men når jeg hørte de spille gråt jeg. Da jeg ble 16 ble jeg døpt der. Hvis jeg føler meg deprimert, er det fordi jeg ikke er nærme gud.

Allie Shoop (18)

 • Oppvokst i Los Angeles
 • Husleie: 19 000 NOK
 • Studerer: Teater
 • Stemmer: Registrerte seg ikke i tide, men ville stemt Hillary

For to år siden sa faren min til meg at vi skulle flytte til Texas. Jeg har vokst opp i liberale Los Angeles og ble kjempestressa fordi tenkte at jeg ikke ville passe inn der. Men da jeg kom dit ble jeg så glad. Austin er en liten rar by som skiller seg ut fra konservative Texas. De har slagordet «Keep Austin weird». Jeg fikk masse gode venner og vi dro ut på konserter og så små band hele tiden.

Jeg skulle veldig gjerne ha stemt på Bernie Sanders, men jeg har alltid vært i feil stat under primærvalgene. Så jeg har hatt veldig uflaks med det. I tillegg rakk jeg ikke å registrere meg til valget, så jeg får bare vente til neste valg. Men jeg liker absolutt ikke Trump, så jeg ville valgt Hillary.

Å flytte til New York var lettere enn jeg hadde forventet. Selv om det er den største byen jeg har bodd i, så har det gått smertefritt.

Powered by Labrador CMS