Sverigedemokraterna upopulære blant svenske studenter

OMDISKUTERT PARTILEDER: –Inga rasister på våra gator! ropte deler av folkemengden da Jimmie Åkesson holdt appell i Gøteborg.
OMDISKUTERT PARTILEDER: –Inga rasister på våra gator! ropte deler av folkemengden da Jimmie Åkesson holdt appell i Gøteborg.

–Jeg håper de blir så store som mulig

I søndagens valg skal den svenske studenten Robert Åhgren (25) gi sin stemme til partiet "ingen" studenter vil stemme på.

Publisert Sist oppdatert
SD-fan: Robert Åhgren (25) stemmer Sverigedemokraterna i søndagens valg.
SD-fan: Robert Åhgren (25) stemmer Sverigedemokraterna i søndagens valg.
PÅ VENSTRESIDEN:Ellen Theander (25) stemmer Vänsterpartiet i søndagens valg.
PÅ VENSTRESIDEN:Ellen Theander (25) stemmer Vänsterpartiet i søndagens valg.
PROTESTMARSJ: – Folk kan ha fordommer om at jeg er fascist eller ønsker at kvinner bare skal stå på kjøkkenet og sånne ting, som bare er feil, sier student Robert Åhgren.
PROTESTMARSJ: – Folk kan ha fordommer om at jeg er fascist eller ønsker at kvinner bare skal stå på kjøkkenet og sånne ting, som bare er feil, sier student Robert Åhgren.

Her om dagen marsjerte det nazister i Stockholm. Det uroer meg.

Ellen Theander

Det brenner i Sverige. I juli stod de svenske skogene i lys lue. I august ble rundt 100 biler påtent forskjellige steder i landet; fortsatt vet man ikke hvem som stod bak eller hvorfor.

Nå er det september, og duket for det mest kontroversielle Riksdagsvalget på årevis. Et parti som langt på vei vil avskaffe innvandring er årsaken.

Valg i Sverige

  • Søndag 9. september avholder Riksdagen, Sveriges nasjonalforsamling, valg.
  • I dag sitter det åtte partier i Riksdagen, som igjen kan deles i tre blokker.
  • De rødgrønne partiene (Vänsterpartiet, Socialdemokraterna og Miljöpartiet de gröna)
  • Alliansen (Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna og Moderaterna)
  • Og, for seg selv: Sverigedemokraterna (SD).

Kan bli nest størst

Det store spenningsmomentet i valgkampen synes å være hvor stort det kontroversielle partiet Sverigedemokraterna (SD) vil bli.

Målinger viser at dersom de svenske studentene fikk bestemme ville Moderaterna, Sveriges svar på Høyre, vunnet valget. SD hadde falt under sperregrensen. Partiet har sin bakgrunn i nazistiske og fascistiske bevegelser, og tidligere har ingen partier ønsket å være i regjering med dem.

Ikke alle er like opptatte av valg: Hvorfor stemme når Putin bestemmer?

Nå ligger de an til å få opp mot en femtedel av stemmene, og bli Sveriges nest største parti. Det kan tvinge den blå blokken til å måtte samarbeide med dem i Riksdagen for å rive til seg makten fra de rødgrønne.

Sverigedemokraterna

  • Sveriges tredje største parti med 49 representanter i Riksdagen.
  • Grunnlagt på slutten av 80-tallet.
  • Var i utgangspunktet en hvit nasjonalistbevegelse med røtter i nazistiske og fascistiske bevegelser.
  • Har senere tatt offisielt avstand fra både nazismen og fascismen.
  • Viktigste saker er helse, sikkerhet og økt grensekontroll.

Sverige på innvandringstoppen

En som håper at SD blir så store som mulig er Robert Åhgren (24), student ved den Skandinaviska kiropraktorhögskolan i Stockholm.

Han forteller Universitas at han stemte SD ved forrige valg og tenker å gjøre det samme i år:

– Det føles som om innvandring og asylhjelp blir prioritert over andre nødvendige velferdsgoder.

Han forteller at morfaren hans ikke har fått plass på gamlehjem de siste to årene, og han mener det er feil at Sverige bruker så mye midler på innvandring. I Europa har Sverige tatt imot klart flest innvandrere, holdt opp mot befolkningstallet.

Nå håper Åhgren at SD får slutt på innvandringen.

–Det verste som kan hende

–Her om dagen marsjerte det nazister i Stockholm. De fikk en hel dag til å marsjere, og det uroer meg, sier Ellen Theander (25) til Universitas. Hun studerer litteraturvitenskap ved Uppsala universitet Ellen Theander (25) til Universitas.

Selv stemmer hun Vänsterpartiet, som er riksdagens sosialistiske parti. Det er langt mindre enn SD, og ligger an til å få rundt ni prosent av stemmene. Hun mener partiet er det eneste egentlig partiet på venstresiden ettersom Socialdemokraterna, Sveriges Arbeiderpartiet, legger mye vekt på å være et såkalt «mittenparti». For Theander er utjevningen av økte klasseskiller det viktigste i årets valgkamp.

–Det verste som kan hende er nok at SD havner i regjering, sier hun. Theander tror partiet får økt oppslutning fordi velgerne retter sinnet sitt mot feil hold.

–Jeg ser SD som masse tapte venstresidestemmer. Hun skulle heller sett en politikk som retter seg mot å utjevne skillene, som å innføre formueskatt og gjøre flere offentlige tjenester gratis, for eksempel kollektivtrafikk.

Debattklimaet er mildt sagt hett, og selv kjenner Theander folk som absolutt ikke vil omgås SD'ere.

–Mange er nok redde for dem. Hvis man har utenlandsk bakgrunn, for eksempel, da vil man kanskje være redd for å omgås noen som man kanskje tror er rasist.

Ikke bare i Sverige er studentene uenige om hvem som er best til å styre landet: Fornøyde med Trumps første år

–Ikke rasister

–Noen ganger kan man havne i hete diskusjoner hvor det fort blir usaklig, sier Åhgren. Han forteller at det kan være vanskelig å være åpen om å stemme SD; man kan lett bli stemplet som rasist eller fascist.

Kan du skjønne hvorfor SD blir beskyldt for å være rasister?

–Ja, det finnes belegg for det i historien til partiet, anerkjenner Åhgren.

–Men jeg synes alle partier, inkludert SD, bør dømmes ut i fra dagens politikk.

Har vekket engasjementet

–Hvor enn man går, om det er for å møte venner, eller på Internett, så er det mye snakk og diskusjon om valget. Det er så kontroversielt at SD holder på å bli så store, det tror jeg skaper mye engasjement på begge sider, sier Åhgren.

Både han og Theander beskriver svenske studenter som høyst engasjerte i årets valgkamp.

Målinger viser at dersom studentene fikk bestemme ville Moderaterna, Sveriges svar på Høyre, vunnet valget. Theanders parti Vänsterpartiet ville fått 9,6 prosent, omtrent det samme som de landsdekkende målingene viser, mens Åhgrens SD hadde falt under sperregrensen.

Theander tror studentene er opptatt av å få bedre fremtidutsikter. Hun sier at mange unge er redde: redde for å ikke få jobb, ikke skaffe seg bolig, å ikke få etablert seg:

–Det er mange stressende momenter som ung i Sverige i dag.

Powered by Labrador CMS