Uenighet om Gaza: Simen Velle misforstår Israels intensjon, skriver Frøydis Vangsøy. – Det er ingenting jeg heller vil se enn våpenhvile og varig fred på Gazastripen, svarer Velle. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Velles vestlige ansvarsfraskrivelse

Simen Velle argumenterer mot våpenhvile på Gazastripen. Han må ha misforstått Israels intensjon.

Publisert Sist oppdatert

En våpenhvile i Gaza vil kun tjene Hamas, og føre til mer vold, hevdet FpU-leder Simen Velle i Politisk kvarter 5.januar. Å hevde at våpenhvile ikke er riktig politisk respons på dette stadiet av krigen tyder på at man ikke forstår omfanget av Israels krigføring og hvilke ødeleggelser dette innebærer. I månedsvis har FN og utallige menneskerettighetsorganisasjoner, blant dem Amnesty, Røde Kors, Unicef og Human Rights Watch, gitt oss klar tale: Israel bryter med internasjonal lov og har klare brudd på folkeretten. Likevel hevder Velle at Israel burde fortsette sin krigføring. Dette er ikke en krig mot Hamas, slik Velle insisterer, men en krig mot befolkningen i Gaza. 

Antall drepte i Gaza er nå på 25 000, og 70% av disse er kvinner og barn. Tallene endrer seg for hver dag som går, og minuttet jeg skriver dette, mandag 21 januar kl. 09:43, har tallene steget. Hver dag dreper israelske styrker rundt 250 mennesker i Gaza. Israels vilkårlige bombing og utstrakt bruk av såkalte «dumb bombs», bomber uten konkrete mål, fører til massive ødeleggelser og store tap av menneskeliv. Ifølge CNN er nesten halvparten av bombene Israel bruker slike «dumb bombs». Uten et konkret mål er det nærliggende å tenke at disse bombene ikke er brukt for å drepe Hamas-militante. De er brukt for å ødelegge Gazas infrastruktur – samtidig som de dreper et stort antall sivile.

Ingen av de 36 sykehusene i Gaza er lenger fullt funksjonelle, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Per torsdag 18. januar har det vært 645 angrep på helsesystemet i de palestinske områdene. Dette innebærer ikke bare angrep mot helsepersonell, men også sårede, drepte og pårørende, samt de som søker tilflukt i sykehusene. Israel angriper også ambulanser og ambulansepersonell. Nå opererer kun seks ambulanser på 2 millioner mennesker. Både sykehus og ambulanser har rett til beskyttelse under internasjonal lov. 

Velles logikk er at mer vold vil utfolde seg hvis ikke Hamas stoppes én gang for alle. Velle rettferdiggjør dermed at Israels vold mot sivilbefolkningen i Gaza er bedre enn at Hamas får fortsette å ha kontroll over Gazastripen. Denne tankegangen gir Israel voldsmonopol over både Israel, ulovlig okkuperte områder og palestinske områder som Gaza, selv om de ved internasjonal lov ikke har rett til å okkupere disse områdene. Likevel har Israel hatt en kvelende blokade rundt Gaza i 17 år, hvor de har kontrollert hvem og hva som kommer inn og ut av området, og brukt militær makt mot sivilbefolkningen ved flere anledninger.

Sier du at Israel skal fortsette sin krigføring, ønsker du å ta livet av uskyldige mennesker, så enkelt er det.

Det andre argumentet er at Israel har rett til å forsvare seg. Men Israel hevder selv at de ikke har blitt angrepet av en annen stat, men en militant gruppe. Denne logikken gir ikke Israel rett til å forsvare seg, snarere tvert imot, fordi de selv okkuperer. Retten til selvforsvar kan ikke utøves av okkupanten der den allerede bruker annen styrke for å opprettholde lov og orden. Ifølge folkeretten kan ikke okkupasjonsstaten bruke militær makt som svar på et væpnet angrep; den kan bare bruke politistyrke for å gjenopprette orden

Ansvarsfraskrivelsen i Vesten, lik den Velle holder på med, setter ikke bare uskyldige liv i Gaza og på Vestbredden på spill, men også det kollektive menneskerettighetsarbeidet vi har bygget opp siden andre verdenskrig. «Aldri igjen» betyr aldri igjen. Det vi er i fare for, om ikke Israel blir kalt inn på teppet, er å se våre internasjonale domstoler – vårt FN – miste all sin legitimitet. Med en slik uttalelse, må Velle ha misforstått hva slags intensjon den nåværende israelske regjeringen har med sine angrep. Israels forsvarsminister, Yoav Gallant sa at: «Vi kjemper mot menneskelige dyr og vi handler deretter», og han la til at «Vi vil eliminere alt - de vil angre». Den israelske presidenten, Isaac Herzog, har også hevdet at det ikke finnes sivile liv i Gaza. Det er ingen tvil om intensjonen – den er uttalt så tydelig at selv den mest forvirrede personen ikke skulle være i tvil. De ønsker å drepe og fordrive palestinere. Det går ikke an å si at dette er en krig mot Hamas, slik Velle gjør. Sier du at Israel skal fortsette sin krigføring, da ønsker du å ta livet av uskyldige mennesker, så enkelt er det. 

For ordens skyld, Frøydis Vangsøy har tidligere jobbet som journalist i Universitas, men har ingen tilknytning til redaksjonen nå.

Simen Velle svarer på debattinnlegget i en mail til Universitas: 

Det er ingenting jeg heller vil se enn våpenhvile og varig fred på Gazastripen, og jeg har ikke et ønske om å støtte Israel i den formen for krigføring de velger. Det er likevel en realitet at Israel selv opplever dette som en krig for egen overlevelse, og at betydelig tyngre aktører enn det norske folk har interesser i denne konflikten. Jeg forstår at det kan virke kaldt å presisere at Hamas må legge ned sine våpen, men det er faktisk en forutsetning for fred, enten vi liker det eller ikke. Jeg er opptatt av å forholde meg til verden slik den er, ikke slik jeg skulle ønske at den så ut, og i lys av det er en våpenhvile dessverre urealistisk i all den tid gislene ikke frigis, og Hamas ikke legger ned våpnene sine. 

Simen Velle, Leder i Fremskrittspartiets Ungdom

Powered by Labrador CMS