GENERATOR-STUDENTER: Fra venstre: Siri Skorve Hopperstad, Anette Johansen og Anders Eik Pilskog. I forgrunnen ser vi Hopperstads modell av sin egen bakgård.

Fra bakgård til bok

På fredag presenteres 114 prosjekter av arkitektstudenter på en utstilling i Beijing. Prosjektene gis også ut i en bok av studenter ved AHO.

Publisert Sist oppdatert

I sommer samarbeidet Anette Johansen med Lisbeth Funck, en av kurslærerne på B3, om å sette sammen studentprosjektene til en bok.

– Det var mye stoff å sette sammen, det ble cirka 450 sider med tekst og bilder. Vi har valgt å bruke et grovt stoff og en metallisk skrift på coveret, for å få fram at generatoren har en kraft i seg selv, forteller hun.

I forbindelse med en utstilling i Beijing utgir Arkitektur- og designhøgskolen (AHO) nå boka «Generator, Research by Design B3 2005-2007», en samling av 114 studentprosjekter over 5 semestre ved studio B3. Hvert semester tok for seg én av følgende romgeneratorer; Material, System, Energifelt, Funksjon og Rom.

Boka er et supplement til utstillingen, som presenterer prosjekter gjennomført av arkitektstudenter på fjerde og femte år. Blant studentene som har tatt studiokurset B3 er Anette Johansen, Anders Eik Pilskog og Siri Skorve Hopperstad.

Lynch og bakgårdsrom

Johansen, Pilskog og Hopperstad deltok i semesteret «Rom som romgenerator», hvor prosjektene tar utgangspunkt i et personlig opplevd rom. De jobbet fram hver sin generatormodell basert på kvaliteter ved det valgte rommet som de fant interessante.

Hopperstad tok utgangspunkt i sin egen bakgård.

– Bakgården er et halvprivat rom, isolert fra offentligheten. Det er bare beboerne med nøkler til bygården, som har tilgang til dette rommet. Dette fascinerte meg, sier hun. Ved å gripe tak i ulike kvaliteter ved bakgårdsrommet, blant annet hvordan lyd og lys utveksles med de tilstøtende rommene, utviklet Hopperstad nye romlige strukturer.

David Lynch-filmen «Inland Empire» ble inspirasjonskilden for Pilskogs prosjekt. Han mener at filmen i sin helhet er et labyrintisk rom, og at rom og følelser knyttes sammen uavhengig av tid og sted.

– Dimensjoner og realiteter som overlapper hverandre interesserer meg. Jeg arbeidet med å skjære inn spor i treplater. En repetitiv handling hvor platene etter hvert ga etter og tilfeldige rom ble dannet, alle forbundet med hverandre, materialets natur og forskjellige lag ble på mange måter avslørt. Selve prosessen min var introvert, samtidig som vi prøvde å kommunisere ut ideene våre. For min del gikk jeg inn i en slags besettelse, sier han.

Pilskog understreker at studiokurset ikke er et one-man show, men et kollektivt arbeid med diskusjoner rundt hverandres prosjekt.

– Boka er en oppsummering av en kontinuerlig diskusjon rundt arkitektur; hva er arkitektur og hvordan skapes den?

Uferdige prosjekter

Selv om de tre arkitektstudentene avsluttet prosjektene sine julen 2007, føler de seg på ingen måte ferdige.

– Du kommer under huden på prosjektet ditt, og blir ikke ferdig med det, men får en idébank som utvikler seg, sier Pilskog.

De er enige om at erfaringen fra generatorprosjektene er verdt å ha med seg.

– Det har vært et lærerikt og viktig semester. Vi har fått tid til å gå dypere inn i stoffet, og reflektere over valgene våre, mener Johansen.

Hun påpeker at lanseringen av boka «Generator» gir studentene en mulighet til å nå utover miljøet rundt AHO.

– Det er fint å se at boka kan nå ut til flere. Den blir distribuert til bokhandler og sendt ut til forskjellige institusjoner, blant annet andre skandinaviske arkitektskoler.

Boka har et opplag på 2000 eksemplarer, og den blir også sendt til Kina i anledning utstillingen.

Powered by Labrador CMS