Fargerike talenter

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Gruppe 12 Skjønnlitterær antologi

# Forlag: Kolon

Forventingene er høye til det siste skuddet på Kolons antologistamme. Gruppe 12s skjønnlitterære antologi er nummer tre i rekken og har 16 bidragsytere – alle med ulik bakgrunn og svært ulike tekster. Her er alt fra ekfraser til heimstadsdikting, prosa, manifester og utdrag fra bøker. Det kan virke overveldende, men etter endt lesning er alle forventninger innfridd. Selv om det alltid vil være noen stemmer som utmerker seg når så mange settes sammen i en og samme bok er kvaliteten på bidragene usedvanlig høy.

Som leser vil du oppleve å bli dratt vekk fra byen og ut på landsbygda i et nostalgisk grep som Bjørn Ivar Fyksens «Landet sett fra Gjøvikbanen (Heimstadsdikting)». Her vender hovedpersonen hjem til barndomshjemmet mens han reflekterer rundt oppveksten på landet.

Eller du vil oppleve å le høyt av for eksempel Thomas Kvams bidrag «UFO (Uidentifisert Flyvende Orientalisme)». Et ektefølt bidrag om ufologien.

Det er nettopp variasjonen i tekstene som gjør dette til en helt spesiell leseropplevelse og boken er akkurat så fargesprakende som omslaget tilsier. Det topper seg helt til slutt med Joakim Kjørsvik som leverer siste bidrag i samlingen. Han har skrevet en forrykende fortelling om rus og død i et høyt tempo, men ikke uten en dose svart humor.

Gruppe 12

skriver seg inn som et friskt pust og et særdeles viktig innslag til en bokbransje hvor den skjønnlitterære antologien er nærmest for utdødd å regne. Jeg gleder meg allerede til Gruppe 13. Det er synd vi bare er kommet til februar.

Powered by Labrador CMS