En sørgelig jul

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Heimfall

# Av: Eirik Ingebrigtsen

Forlag: Oktober

I god tid før julehandelen setter inn, gir Eirik Ingebrigtsen ut Heimfall. En juleforteljing. Fire dager før julaften blir enkemannen Johan spurt om å passe sin lungesyke og døende datter Judith. Han har ikke lyst, men sier motvillig ja. Problemet er at Johan ikke liker datteren. Når hun kommer, lenket til oksygentank og tissepose, blir hun stuet vekk i kjelleren. John bærer på en stor sorg. For ett år siden, like før jul, døde kona hans Inger. Dette tapet har preget Johan i stor grad og legger en alvorlig demper på årets julefeiring.

Heimfall er en historie om hvor smertefullt det er å miste sin elskede. Så vondt og uoverkommelig er det for Johan, at når telefonen ringer, tror og håper han at det er kona som ringer. Vi får også bli med inn i minnenes verden, der Inger og Johan er nyforelsket. Johans smerte skildres aldri direkte, og det er i stor grad opp til leseren å tolke den frem.

Hver av bokens fire kapitler skildrer en av dagene frem mot julaften. Handlingen skrider langsomt fram, og forfatteren har dveler ved hverdagens små detaljer. Boken er best på skildringer av vanlige gjøremål.

Språklig og stilistisk er boken god. Problemet er at det skjer så lite. Handlingen begrenser seg til noen middager og litt pleie, eller mangel på sådan, av den dødssyke pasienten Judith. Julaften kommer og historien slutter. Boken er såpass kjedelig at det blir vanskelig å anbefale den til andre. Så når julehandelen snart står for døren, kan du fint unngå Heimfall.

Powered by Labrador CMS