Mer enn magisk

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# The Casual Vacancy

# Av: J.K. Rowling

Endelig er den her. En hel Potter-generasjon har ventet skeptisk, dypt i tvil om J.K. Rowling vil kunne skape den samme magien og nærværet når hun nå vender seg vekk fra trolldommen og legger handlingen til den bleke, harde virkeligheten. De har all grunn til å tvile. Rowling skapte et magisk univers i Harry Potter-bøkene, fullt av farger, smaker og lukter – men også, bokstavelig talt, magi. Hvordan skal det da gå når handlingen nå skal dreie rundt et lokalvalg i en helt gjennomsnittlig engelsk landsby?

The Casual Vacancy forteller historien om middelaldrende Barry Fairbrothers uventede og brå død, og hva dette dødsfallet medfører av følelsesmessige og politiske komplikasjoner for beboerne i Pagford. De første femti sidene av boken introduserer leseren for en gruppe familier, uten at vi helt blir revet med.

Scenene som beskrives i stuer, kjøkken og skolebygg mangler de detaljrike penselstrøkene som Rowling har lokket oss inn med tidligere. Her haster hun rett og slett gjennom materialet. Men så slipper hun historiefortelleren til. Og da tar det ikke lang tid før vi innser at det som var så magisk med Harry Potter-bøkene ikke bare var magien. Det var i like stor grad det frodig britiske – landskapet, landsbyene og menneskene.

Etter å ha brutt gjennom den nostalgiske Potter-barrieren, er The Casual Vacancy en fryd å lese. Rowling treffer med samfunnskritikken, skaper rom og varme, og beviser at hun har mer å by på enn Potter-bøkene tillot henne. Mer kan vi ikke forlange.

Powered by Labrador CMS