
– Unikt fag
Bekymret for Afrika-satsing
Sammen med en rekke Afrika-studenter mener professor Ingse Skattum at Det humanistiske fakultet systematisk nedprioriterer Afrika – til tross for at Afrikastudiet trekker flere og flere søkere.


FAGLIGE PRIORITERINGER: – Det er tilnærmet skandaløst hvis Det humanistiske fakultet tar bort mitt fag som har opparbeidet seg kompetanse og et stort faglig nettverk gjennom 20 års innsats, sier Ingse Skattum, professor i frankofon kultur ved Institutt for kulturstudier og orientalsk språk (IKOS).
– Mitt fag er et enmannsfag med meg som eneste ansatt, og man snakker åpent om å legge ned faget når jeg går av med pensjon i 2011.
I Det humanistiske fakultets (HF) plan for faglige prioriteringer for 2007-2011, blir det foreslått å erstatte fakultetets eneste professorat innen studier av Afrika sør for Sahara med et professorat som tar for seg et annet fagfelt – for eksempel innen religion og kultur «med fokus på Afrika.» IKOS kan ikke si noe konkret om hva slags faglig tilnærming til Afrika sør for Sahara de ser for seg.
– Jeg forundres over den svake interessen som finnes for Afrika sør for Sahara ved Universitetet i Oslo (UiO). Det er merkelig hvis UiO skulle beholde afrikanske studier som et enmannsfag, sier Skattum.
– Man bytter altså et fag som konsentrer seg om språk og litteratur med religion, fortsetter hun.
Skattum har kommet med en rekke forslagsendringer til Instituttets prioriteringer, men ikke fått gjennomslag for disse.
Kan påvirkes
Arne Bugge Amundsen, instituttleder ved IKOS, stiller seg uforstående til bekymringene fra Skattum og studentene. Han mener at prosessen om de faglige prioriteringene har vært åpen, og påpeker at den heller ikke er avsluttet.
– Jeg vil generelt si at de faglige prioriteringene som er nevnt kan bli påvirket av flere faktorer underveis, sier han, og understreker at prioriteringene for 2007-2011 kun er en plan.
– Det er heller ikke helt dekkende å si at vi planlegger å nedlegge et fagfelt. Vi planlegger å knytte den aktuelle stillingen sterkere til andre sentrale fagfelt ved IKOS.
– Så du ser ikke dette som nedbygging av Afrikastudier?
– Afrika er et stort kontinent. Religion, med særlig fokus på de tradisjonelle, er også viktig. Derfor er jeg ikke enig med Skattum i at instituttet nedlegger eller tar bort Afrika-fag. Man trenger ikke bare fokusere på litteratur som er Skattums område, sier Amundsen.
– Neglisjerer HF-profil
Skattum mener HF med prioriteringsforslaget neglisjerer sin egen profil som fakultet.
– HFs profil som breddefakultet og humanistisk hovedstadsfakultet kan ikke forsvares når Afrika nedprioriteres på denne måten, mener hun.
Dekan ved HF, Trine Syvertsen, vil ikke uttale seg konkret om interne prosesser ved ett enkelt institutt, men sier at de ikke planlegger å legge ned noe.
– Vi er midt i en faglig prioriteringsprosess som skal gå ut neste år, forteller hun.
– Er du fornøyd med fagtilbudet på Afrika sør for Sahara ved HF?
– Man kan alltid ønske seg mer kompetanse på mange felter, men jeg vil gjerne understreke at professor Skattum har fått forskningsmidler av fakultetet og feltet har fått stipendiater, sier Syvertsen.
– Handler dette om manglende ressurser og stramme kriterier for faglige prioriteringer?
– Vi ønsker selv å bruke den faglige prioriteringsprosessen til å få til mer samarbeid mellom småfagene. Vi har mange vellykkede studietilbud som går på tvers av fag.
Syvertsen er imidlertid betenkt over signaler fra Universitetsstyret om at UiO i høyere grad skal prioritere studietilbud knyttet til de sterkeste forskningsmiljøene.
– Det er ikke noen entydig sammenheng mellom høy forskningskvalitet og høy kvalitet på undervisningen, sier hun.
– Absurd
Utenriksdepartementet har nylig lagt frem en plattform for «en helhetlig Afrika-politikk,» hvor det presiseres at Norge vil styrke det politiske samarbeidet med afrikanske land. Utviklingsminister Erik Solheim (SV) var i den forbindelse initiativtager til konferansen «Nye bilder av Afrika» i Oslo denne uka, som retter fokus mot ting som fungerer bra i Afrika.
– Afrika er ekstra utsatt for stereotypier, og det er dessverre de ekstreme mytene som kommer frem og ikke det normale livet som preger kontinentet. Derfor er språk og kulturforståelse avgjørende, både for myndighetene og ikke minst for offentligheten, sier Solheim til Universitas.
Han ønsker ikke å uttale seg konkret om lokale forhandlinger ved HF, men synes det er feil hvis Afrika-satsingen nedprioriteres ved universitetet.
– Afrika er håpets kontinent og opplever en positiv vekst både politisk og økonomisk. Afrikas betydning er økende både nasjonalt og internasjonalt. Det ville være absurd hvis UiO ikke er på høyde med fagligutvikling internasjonalt, men går motsatt vei, sier han.
– Ensmannsfagene sårbare
Rektor ved UiO, Geir Ellingsrud vil ikke kommentere den konkrete prosessen på HF, men deler bekymringen for enmannsfagene.
– Alle enmannsfag er sårbare fag, som blant annet kan rammes av sykdommer og andre faktorer. Det er viktig å se på dette i forhold til denne pågående prosessen, sier Ellingsrud, som ikke ønsker å kommentere enkeltfag.
– Det er viktig at prosessen avsluttes slik at vi kan få et helhetlig og rasjonelt resultat, sier han.
– Jeg ser på en nedleggelse av professoratet som et første steg i retning mot en nedleggelse av et studium som er helt unikt i Norge, sier mastergradsstudent Solveig Korum.
Hun er en av forfatterne bak debattinnlegget «Vi kan da ikke legge ned Afrika!», som sto på trykk i forrige ukes Universitas.
– Vi har hørt rykter via lærerne om at det eneste professoratet på Afrika her på fakultetet, skal gjøres om til et professorat om religion knyttet til Afrika etter Ingse Skattums avgang i 2011.
– Hvorfor er dette studiet så viktig?
– Det setter Afrika i en annen kontekst enn på utviklingsstudier. Det er heller ingen som er imot religionskompetanse, men det er viktig også å øke kompetansen på språk og kultur, sier bachelorstudent Ingvild Brodal, og får støtte av Korum:
– Det unike med vårt studium er at det er et områdestudium, det vil si at det omhandler alt fra økonomi og historie til utdanning, språk og kultur i Afrika sør for Sahara, sier hun.
– Man får ikke områdekompetanse på historie- eller utviklingsstudiet. Her har vi fag som er unike for dette studiet, sier Andreas Johannesen Delsett.
– Man må ikke undervurdere viktigheten av å kunne noe om kultur hvis man vil noe i Afrika, sier Live Roaldset.