Digital reise: På McDonalds kan du kjøpe kaffe på en gigaskjerm.

En guide for knuslete kaféklienter

Dette er kulturredaktørens guide til et skjønnsomt utvalg av billige kaffesteder i Tigerstaden.

Publisert Sist oppdatert

Nå som nettene blir lange og kulda setter inn, er det viktig å finne balansen mellom det å ikke bli blakk på byens høyinflaterte kaffepriser, men fortsatt sitte i plusstemperatur med tak over hodet når man setter de dyrebare dråpene til livs.

Som kulturredaktør, kaffeentusiast og student føler jeg nærmest et overjordisk kall til å tipse studentfolket om hvor kaffekulturen er på sitt frodigste. 

Jeg har i denne dyrtid som vi nå er midt i, ofret luksusgoder som appelsinjuice til frokost, smør på brødskiva (jeg har pålegg, assa) og at jeg på død og liv må ha ny snuspose hver gang (gjenbruk er tidens løsenord) – men jeg nekter gi slipp på urbanitetens kronjuvel: å sitte på kafé.

Jeg har vært høyt og lavt i byens kaféverden og gjort meg noen erfaringer som jeg gjerne vil dele med min lojale leserskare.

Baker Hansen Adamstuen:

Jeg prøver litt aktivt å unngå kjedekaféer, fordi jeg er ikke så gira på å berike kaffekapitalistene og liker de selvstendige kaféenes personlighet. Problemet er at for å overleve har de ikke råd til å tilby billig kaffe. Men til tross for mulige koblinger til storkapitalen har Baker Hansen overraskende overkommelige kaffepriser. Og på deres lokasjon på Adamstuen får du all melkekaffe til 37 kr hvis du stikker innom før klokken 10.

Adresse: Ullevålsveien 95
Åpningstider hverdager: 07–18
Pris kopp sort kaffe: 35
Pris cappuccino: 42
Atmosfære: «Home & Cottage»-core

Frederikke-kantinen:

Hvem skulle trodd at det faktisk er forskjellige priser på sort kaffe internt på SiOs sjapper på Blindern campus? Prisene varierer fra 24 kroner koppen til kun 17, som i Frederikke-kantinen. Når de så attpåtil selger påfyll til kun 12 kroner blir det litt uimotståelig billig. Og har du ikke med en egen kopp, kan du sjekke gjenglemt kurven – der ligger det ofte kaffekopper hvis du ikke er redd for andre personers mikrobiom.

Adresse: Problemveien 11
Åpningstider hverdager: 11–17
Pris kopp sort kaffe: 20
Pris billigste melkekaffe: Har ikke
Atmosfære: Salig stress

Kulturhuset:

Første gang jeg var på Kulturhuset ble jeg sjokkert – det er her absolutt alle studenter sitter hele dagen. Den gang var det også halv pris med studentrabatt. Nå er rabatten bare på ti prosent, som er fryktelig kjipt, men til tross for dette er det ikke helt håpløse priser. En stor bonus er at det er et stort lokale og mange fine sitteplasser, og om du er her lenge nok kan du få med deg en svingom.

Adresse: Youngs gate 6
Åpningstider hverdager: 08 til sent
Pris kopp sort kaffe: 29
Pris cappuccino: 42
Atmosfære: Er du heldig og finner plass er det god stemning

McDonald’s Storgata:

Dette forventet du kanskje ikke, men nå kommer det: Maccern i Storgata har begynt å selge baristakaffe, og det til en litt for grei pris for mitt moralske overjeg. Vanligvis er jeg sterkt imot Maccern som institusjon, men når pengene ikke strekker ordentlig til og tidene er tøffe, må det være lov å trekke ut stikkontakten til sitt moralske kompass. De har en helt avsindig kaffemeny som virker importert rett fra en überhipp kaffe-hotspot i Amerika – med vanilje latte (den var dessverre veldig god), trippel cortado og chai islatte. Syke tilstander.

Adresse: Storgata 15
Åpningstider hverdager: 07–00 (04)
Pris kopp sort kaffe: 16
Pris cappuccino: 38
Atmosfære: Futuristisk plastisk fantastisk

Blitz:

Skjult bak en kanskje litt skremmende fasade, finnes det gode mennesker og gode priser. Blitz – vår hjemlige versjon av fristaden Christiania krympet til en bygård – holder dørene åpent på dagtid for kaffetørste og sultne gjester. Mens du andre steder i byen ofte må betale mer for å spise vegetarmat, er Blitz’ mat alltid vegetar og aldri dyr. NB! Husk kontanter.

Adresse: Pilestredet 30
Åpningstider hverdager: 12–18
Pris kopp sort kaffe: 10
Pris billigste melkekaffe: Har bare sort kaffe
Atmosfære: Frekk og fin

Universitas beklager: 

I en tidligere versjon av denne saken anbefalte vi kafeen Bella Notte som et sted man bør dra for å finne billig og god kaffe. Etter en uriktig formulering om klientellet, har vi av hensyn til kafeen fjernet deres avsnitt i saken. Dette beklager vi.

Powered by Labrador CMS