Holder stilen: Uka-ledelsen hos Blindern Studenterhjem har skaffet seg matchende finstas for anledningen. Fra venstre: Fiona Skansen, Emilie Røren Skarbo, Marie Reimer og Waldemar Gartangen.

Miniuka tilbake i full vigør

Blindern Studenterhjem har puttet en sofa i bassenget sitt, og håper du kommer på hjemmefest.

Publisert Sist oppdatert

Etter en lang og ufortjent pandemipause er livet tilbake for fullt på Blindern. Studentparlamentet har funnet frem baderingene sine og laget lounge utenfor Villa Eika, og campus kryr av ferske så vel som modne studenter. Etter en begivenhetsrik fadderuke føler kanskje noen at de hører hjemme i «utgått på dato»-kurven også, men det går bra – semesteret er ennå ungt. På Blindern Studenterhjem ønskes nye studenter velkommen, og de øver seg dessuten til den tradisjonsrike Uka, som finner sted februar 2023.

Uka i Oslo er faktisk den minste av Uka-ene. Her foregår det på Studenterhjemmet, men da blir det jo desto hyggeligere!

Maria Reimer, ukesjef

Øvelsen tar form av Miniuka: et tre-dagers event som finner sted annethvert år i forbindelse med fadderuka. Forrige Uka var i 2021; da var restriksjonene på sitt strengeste, og det ble med en én-dags Zoom-festival. Nå har imidlertid Ukesjef Marie Reimer (23) og resten av styret iført seg matchende finstas, og gjør sitt beste for å lage god stemning på barene Billa, Ulka og Spectrum for den tiltakende strømmen av studenter som inntar det ellers noe mystiske Blindern Studenterhjem i forbindelse med pub-til-pub-runden mandag kveld. Håpet er å se samtlige igjen i februar, men også allerede til onsdag, når den åpne delen av Miniuka fortsetter.

(Mini-)Uka

  • Studentfestival som arrangeres på omgang mellom Oslo, Bergen, Trondheim og Ås.
  • I Oslo er det Blindern Studenterhjem som arrangerer.

  • Oslo arrangerer annethvert vårsemester. Neste blir i februar 2023.

  • Høsten i forveien arrangerer Studenterhjemmet Miniuka i forbindelse med fadderuka.

– Det er fire år siden sist vi arrangerte Uka i Oslo, så folk må ha studert i fire år eller mer for å ha fått det med seg. Mange har ikke hørt om det, men nå drar vi frem gammel kunnskap og gamle tradisjoner og prøver å snekre det sammen igjen, forteller hun.

Norges største hjemme-alene-fest

Høydepunktet blir altså i februar neste år, når den fullvoksne Uka går av stabelen. Da disker Studenterhjemmet opp med revy, musikk og alskens annet. Uka er en studentfestival som blir arrangert hvert semester, på rundgang mellom Oslo, Bergen, Trondheim og Ås.

– Uka i Oslo er faktisk den minste av Uka-ene. Her foregår det på Studenterhjemmet, så vi har mindre lokaler. Men da blir det jo desto hyggeligere! Vi tenker på det sånn at vi åpner dørene hjem til oss, så da blir det en svær hjemme-alene-fest, forklarer Reimer.

Den etterhvert tradisjonsrike Uka har blitt arrangert siden 2003. På Blindern Studenterhjem trekker de imidlertid linjene tilbake til 1930-tallet, da de arrangerte sine første revyer. Men selv om selve Uka først slår inn om et halv år, skal man ikke kimse av den pågående Miniuka heller. Mandag stilte Studenterhjem-studentene med eget band (Skjæggestads Skoleelever) og DJ under pub-til-pub-runden, og mens tirsdagen er forbeholdt hjemmets egne beboere, blir det festivaldag på onsdag. Den innledes med loppemarked og impro-workshop, før det blir impro-show og musikkinnslag utover kvelden. Som headlinere har Miniuka valgt seg Lars Lillo og Ravi.

– Lars Lillo og Ravi er uten tvil to norske musikkperler, men befinner de seg kanskje litt på siden av musikksmaken til den jevne student?

– Det er artister vi har vokst opp med å høre! Selv om de peaka litt før vi peaka, så er det sanger mange kan utenat. Dessuten ville vi ha sommer-viben. Vi har en veldig fin hage, og kjente låter og allsang passer veldig godt med konseptet vi har gående der, slår Reimer fast.

Sprit, romerbad og billig billabrygg

Romerbad

  • Romerbad er et varmluftsbad med høy temperatur (75˚C), som benyttes i alternativ behandling.
  • Bruk av romerbad fører til kraftig svetting, og kan medføre et vekttap på 1-2 kilo innen kort tid.

  • Dette medfører likevel ikke varig nedgang i vekt, ettersom du bare blir kraftig dehydrert.

  • For noen gir bruk av romerbad likevel økt velvære.

  • Kilde: Store medisinske leksikon.

Neste gang du er misfornøyd med manglende pomp og prakt i SiO-hybelen din, kan du strø litt ekstra salt i såret ved å tenke på at beboerne på Blindern Studenterhjem har sitt eget romerbad. For anledningen har de puttet en sofa i bassenget og laget den brune baren «Ulka». Der er det imidlertid spritservering og tilhørende 20-årsgrense. Hvis det skorter på alderen, eller hvis å drikke sprit i romerske omgivelser rett og slett blir litt i overkant, kan du holde deg til «Billa», som ligger rett utenfor. Den er åpen for både beboere på studenterhjemmet og andre hver onsdag studieåret gjennom, og under Miniuka tjener den som 18-års-alternativ. Der sitter Sigrid Oulie (20), Andrea Dagsleth (21), Paulina Pater (19) og Karen Gåsvand (20). De har akkurat begynt på andre året på utviklingsstudier.

Pub nr. 1: Glassene til Sigrid, Andrea, Paulina og Karen er snart tomme. Da skal de videre til neste pub. Det er nemlig det «pub-til-pub» går ut på.

– Da har dere rukket å være pandemistudenter også, da? Hvordan var det?

– Vi merket det mest på fadderuka. Der var det noen begrensninger, forteller Karen.

– Og ett av tre fag var digitalt. Men vi er ikke så mange på studiet, så vi kunne ha mye fysisk oppmøte, legger Andrea til.

Selv om ingen av dem led noen nød under pandemien, er de enige om at det er gøy å være med på en normal fadderuke og studiestart.

– Vi er faddere selv i år, så vi er veldig glade for å kunne gi de nye studentene en ordentlig fadderuke, forteller Paulina.

Mild forbauselse og varierende grad av entusiasme rammer gruppa når de blir spurt om de skal se Ravi og Lillo på onsdag – det var de ikke klar over var en mulighet. Deler av gjengen vil gjerne se den livsbejaende rødtoppen fra Tønsberg, men han møter hard konkurranse fra Pikekyss som skal spille på U1 på samme tid. Dessuten verserer det rykter om at noen skal jodle hos Realistforeningen (Universitas har ikke klart å bekrefte hvorvidt det skal jodles, eller hvem som i så fall skal stå for det).

– Kort forklart, fantastisk

Inn etter øl: Markus, Victor og David tok seg tid til en prat med Universitas. For resten av gjengen var øltørsten for stor.

Victor Halvorsen (19) og David Aleksandersen (19) er nyankomne robotikkstudenter, rett fra videregående. Ifølge dem var spesielt de to første årene på VGS utfordrende, med lite fysisk oppmøte og varierende undervisningsformer. Nå er de begeistret for å ta fatt på studenttilværelsen, men ikke minst at de kan gjøre det under pre-pandemiske vilkår.

– Hvordan er det å komme til et åpent universitet?

– Kort forklart, fantastisk, svarer Victor.

Fadderordningen har tilsynelatende også fungert godt. De to har med seg fadder Markus Yuki Nishimura (22), og ifølge Victor og David var han og fadderkollegene hans god hjelp for å komme i gang med studentlivet og bli kjent med nye folk. Dersom Ukesjef Marie får det som hun vil skal nye studenter få enda mer sosial drahjelp de kommende dagene, i det minste dersom de tar turen til Studenterhjemmet på onsdag:

– Jeg håper dette blir en pangstart på studentlivet! Mini-uka var noe av det første jeg var med på da jeg begynte å studere i 2018, og det var sinnsykt gøy. Man blir bare kastet ut i det sosiale, og blir kjent med folk på tvers av fakultet og studiested.

Powered by Labrador CMS