Flink bisk: Fia-Maria (4,5 år) snuste fram dopet.
Flink bisk: Fia-Maria (4,5 år) snuste fram dopet.

Sporet opp doplager på Blindern

En tidligere UiO-stipendiat brukte garderobeskap ved Kjemisk institutt som doplager. Nå er han dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Etter gjentatte observasjoner av en mistenkelig person, og sterk lukt som minnet om narkotika på toalettene, ble politiet i fjor vår varslet av ledelsen ved Kjemisk institutt.

Hundetjenesten gjorde deretter et søk på hele området. I et låst garderobeskap i kjelleren ble det funnet en ryggsekk med 135 gram marihuana, delt opp i mindre pakker.

Ryggsekken tilhørte en tidligere stipendiat ved Universitetet i Oslo (UiO).

Gjerningsmannen ble pågrepet, og i Oslo tingrett 31. mai i år dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

Av dommen, som Universitas har fått tilgang til, framgår det at gjerningsmannen kom til Norge som stipendiat ved Fysisk institutt i 2009.

Mannen ble dømt for å ha dyrket 5,5 kilo marihuana i en leilighet i Oslo i 2010, og skapet ved Kjemisk institutt skal ha blitt brukt som mellomlager.

Politiet opplyser at gateverdien på et beslag av denne størrelsen kan utgjøre over en halv million kroner.

Skyldte på mafia-halvbror

Mannen, som kommer fra Vietnam, ville ikke påta seg ansvaret for narkotikakriminaliteten. Han forklarte for retten at det var hans halvbror, med forbindelser til den vietnamesiske mafiaen, som var hovedmannen bak marihuanadyrkingen. Domfelte påstod at han ikke hadde hatt noe mer med saken å gjøre.

Sakkyndig mente imidlertid å kunne påvise at bilder av den påståtte halvbroren var bilder av gjerningsmannen selv.

Det ble også funnet bevis for at mannen hadde materiale egnet til identitetsforfalskning på sin datamaskin. Gjerningsmannen ble også observert mens han kastet planterester i søppelcontaineren i borettslaget hvor hasjdyrkingen foregikk.

Retten så derfor bort fra tiltaltes halvbror-forklaring.

Stjal fra Universitetet

I tillegg til narkotikabeslagene ble den domfelte også funnet skyldig i å ha stjålet seks bærbare PC-er og en overhead-projektor tilhørende Universitetet i Oslo i april 2011.

Gjerningsmannen, som da var stipendiat ved Fysisk institutt, forklarte for retten at han tok de bærbare datamaskinene inn på et annet rom for å sende en e-post. Da han ikke kom på internett hentet han en ny datamaskin, og dette hadde gjentatt seg flere ganger.

Han forklarte at han til slutt hadde hentet en projektor for å øve på Powerpoint.

Retten fant mannens e-post- og Powerpoint-forklaring lite troverdig.

I en vitneforklaring framgår det også at mannen ble tatt på fersk gjerning. Vitnet mente at noe av utstyret stakk ut av tiltaltes veske da han traff på tiltalte i fysikkbygningen, og etter å ha blitt presset erkjente mannen på stedet å ha stjålet utstyret.

Vitnet unnlot imidlertid å anmelde forholdet fordi tiltalte ga uttrykk for at han manglet penger og var i en desperat situasjon.

På det tidspunktet mannen ble domfelt, jobbet han i det vietnamesiske utdanningsdepartementet.

– Gjennomgående problem

Narkotikafunnet ble gjort i et garderobeskap med en privat lås i kjelleren på Kjemisk institutt.

Det var daværende leder av Kjemisk institutt, Svein Stølen, som ringte politiet, etter å ha blitt varslet av HMS-ansvarlig.

– Jeg ringte politiet og ba dem komme og søke med hund. Det er en del av den ordinære varslingsrutinen, sier Stølen.

Han opplyser at de aktuelle skapene er fjernet, og at alle skap nå administreres av fagutvalget.

Stølen er ikke overrasket over narkotikabeslaget.

– Dette er ikke spesielt for Universitetet, men dessverre et gjennomgående problem for store bygg. Jeg tror det er en vanlig sak at offentlige bygg brukes på denne måten, og det er ikke et problem spesielt for Universitetet i Oslo, sier Stølen.

Etter narkotikafunnet har det blitt iverksatt endringer i rutinene for skap på fakultetet. Bygg er nå stengt i ferier og fakultetet ønsker mer såkalt skallbeskyttelse – hvor studenter må ha adgangskort for å få tilgang til skap.

– Vi har flyttet skap til de områdene hvor folk ferdes. Jo mer synlig de står plassert, jo mindre utsatt er de for noen med uærlige hensikter, sier Stølen.

Powered by Labrador CMS