Sjetteplass: Henrik Malme har sovet utenfor Vinmonopolet på Aker brygge i tre uker for å sikre seg vin til «verdens beste sangria».

Tre uker i asfaltkø for eksklusiv vin

I over tre uker har de ivrigste teltet utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge. Målet: Burgund-vin til opp til 75.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Noen av de 25 køsitterne spiller kort på et bord utenfor inngangen til Vinmonopolet på Aker brygge mandag ettermiddag.

Torsdag klokken 10 slippes nemlig Burgund-viner fra 2017-, 2018- og 2019-sesongen. Den dyreste vinen på slipplisten koster 75.000 kroner. Den kommer det bare én av på Vinmonopolet Aker brygge. Sammenlignet med det internasjonale markedet er dette likevel billig.

– Du kan kjøpe en vin for 60.000 kroner og selge den for 300.000 kroner i London. Det er én flaske, sier Oda Randmæl (30).

Hun er nummer 17 i køen og understreker at hun selv ikke er der for å selge videre.

– Jeg er veldig interessert i vin, så jeg skal ha noe av det billigere, sier Randmæl, som er vinentusiast og foredragsholder.

Universitas erfarer at det er flere studenter blant polfarerne, men ingen av dem vil snakke med media.

– Det er mye man ikke snakker om og diskuterer, sier Randmæl.

Lenger frem i køen finner vi Henrik Malme (24) på køplass nummer seks. Han har reist fra Narvik, der han til vanlig jobber som fjellsikrer, som «klimaflyktning» på eventyr på Aker brygge. For sjette plass i køen måtte han møte opp hele tre uker før torsdagens vinslipp.

Etter Vinmonopolets køregler og kvotering, betyr det at han har mulighet til å sikre seg en flaske Montrachet fra 2019-årgangen til produsenten Domaine Romanee-Conti. For de uinnviede: En hvitvin til 30.174 kroner og 90 øre som det kun blir solgt én av i hele landet.

– Kan man komme seg inn på boligmarkedet gjennom polkø?

– Kjøper du nok flasker, så… sier Malme.

– Men det gjelder jo så å si alt av business.

Selv skal han beholde det meste av vinen.

– Det kan hende jeg selger noen få flasker, bare for å få finansiert dette her.

Ryktene går også om at noen sover i kø på vegne av mer bemidlede vinelskere. Det tror Malme for det meste er konspirasjoner.

– Jeg tror de fleste sitter her for sin egen del.

Det er likevel noen som prøver seg. Randmæl forteller at noen tidligere på dagen prøvde å kjøpe seg inn på køplass nummer elleve for 250.000 kroner. Det ble imidlertid avvist. Det er altså mye penger i den kalde sjølufta en februardag i Bryggegata.

Og selv om Henrik Malme ikke er helt sikker på hvor mye han selv vil bruke av oppsparte midler torsdag morgen, har han planen klar for hvordan minst én av flaskene skal brukes.

– Jeg har et mål om å lage verdens beste sangria.

Powered by Labrador CMS