Dyre dråper? Det blir neppe Aker Brygge-priser, men Blindern-kjellerne kan ende opp med å miste sin grisebillige IPA. Arkivfoto.

De gyldne dråpene kan bli dyrere på campus

Nytt regelforslag fra UiO kan føre til at studentpubene må stenge for ikke-studenter.

Publisert Sist oppdatert

Jeg kan ikke utelukke at vi blir nødt til å sette opp ølprisene»

Jeanette Viken, tidligere leder for Realistforeningen

Universitetet i Oslo vil endre regelverket for godkjenning av studentforeninger. Nå er forslaget ute på høring. Universitetet ønsker å få gjennom et krav om at 80 prosent av foreningsmedlemmene må være studenter. Forslaget høster kritikk fra foreningene selv.

– Kravet blir vanskelig å overholde for oss som er kjellerforeninger, sier Emil Klashaugen, leder for Samfunnsvitenskapelige fakultetsforening (SVFF).

Han anslår at en god del av dagens medlemmer er tidligere studenter som nå har gått ut i arbeidslivet, og frykter at foreningen vil slite med å nå kravene dersom de må føre strengere tilsyn.

Fare for økonomien

Problemet er at medlemskap til SVFF selges som adgangsbillet i døren til studentpuben U1. Foreningslederen forteller at de vil måtte vise bort kunder som ikke har studentbevis dersom reglene håndheves uten unntak. Det vil i så fall gå sterkt utover økonomien deres.

– Vår økonomi er avhengig av barinntekter. Dersom vi må begynne å nekte folk adgang kan det bli vanskelig å få økonomien vår til å gå rundt, sier Klashaugen.

Mange av kundene ved kjellerpuben U1 er venner av studenter som ikke selv studerer, ifølge Klashaugen.

Fra 2011: Disse studentene drikker mest og studerer minst

Må øke ølpriser?

Forslaget kan også få konsekvenser for de som er studenter, varsler Klashaugen.

– Køen til U1 vil kunne øke betraktelig fordi alle må legitimere studenttilknytning, i tillegg til alder. Og dersom de nye reglene fører til at vi mister mange betalende kunder må vi øke ølprisene, sier han.

Han legger likevel til at han ikke tror foreningen vil måtte gå til det drastiske steget – enda.

– Vi er først og fremst bekymret for at dette vil føre til at flere velger byen en fredagskveld, fremfor et frivillig drevet studentsamfunn, sier han.

Les mer: Studenter i byene drikker mye mer enn studenter på landet. Byjentene er aller verst

Kan bli dyrere øl

Jeanette Viken, tidligere leder for Realistforeningen, tror forslaget kan føre til at også RF-Kjelleren, som driftes av Realistforeningen, må begynne å vise bort kunder i døra. Hun ser for seg at foreningen kan bli nødt til å kutte arrangementer for å kompensere for tapte inntekter. I verste fall må de øke ølprisene.

– I første omgang vil vi nok forsøke å redusere utgiftene, men jeg kan ikke utelukke at vi blir nødt til å sette opp ølprisene.

Mange pamper

Realistforeningen anslår at rundt ti prosent av medlemsmassen ikke er studenter. Mange medlemmer er såkalte «pamper»: ex-studenter med livslangt medlemskap.

– Pampene er viktige for foreningen fordi de gir et historisk perspektiv til foreningen, og er samtidig ressurspersoner som nye medlemmer kan dra nytte av. Noen pamper begynte sitt medlemskap for 30 år siden og er fortsatt aktive, forteller Viken.

Hun mener samholdet mellom akademikere og studenter er noe av det som er fint med å ha studentforeninger.

– Det bryter ned barrieren mellom de to gruppene. Det virker som om UiO har mistet det perspektivet i denne saken, sier hun.

Usikker fremtid

UiO har utsatt høringsforslaget til neste måned etter ønske fra studentparlamentet. Prorektor Ragnhild Hennum forteller at universitetet ønsker tilbakemeldinger på endringsforslagene.

– Det er sterkt ønskelig at mulige uheldige virkninger meldes tilbake til oss, sier prorektoren.

Cybernetisk selskab har allerede sendt inn et innspill til høringsforslaget til UiO. Innspillet støttes av Realistforeningen, Filologisk Forening, Medisinerforeningen, Kjellerutvalget og Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening.

Fra arkivet: På denne puben drakk studentene soleklart mest i år 2000

Powered by Labrador CMS